Ciekawe rośliny uprawiane z siewu- Mitsuba
Pietruszka jest bardzo znanym warzywem wykorzystywanym niemal codziennie w kuchni. Zjadamy zarówno korzeń jak i natkę pietruszki.
Pietruszka japońska inaczej Mitsuba lub Kryptotenia to odmiana pietruszki pochodząca z Japonii. W dzikiej przyrodzie Mitsuba jest powszechna na mokrych i zacienionych obszarach w Korei, Chinach i Japonii, na Dalekim Wschodzie. Japońska pietruszka Mitsuba wyróżnia się spośród innych pietruszek naciowych pieprzowo-cytrynowym posmakiem. Mitsuba jest niezbyt wysoką rośliną osiągającą ok. 30-60 cm wysokości. Jest ona coraz częściej hodowana u nas również ze względu na to, że może rosnąć w doniczce w domu. Dzięki tej zalecie możemy cieszyć się jej smakiem przez cały rok. Pietruszka japońska jest rośliną wieloletnią.
Jak uprawiać mitsubę?
Pietruszkę japońską z powodzeniem możemy uprawiać samodzielnie w ogródku lub w doniczce. Wystarczy po prostu ją wysiać. Już po ok. 3 miesiącach od siewu nadaje się do zbioru. Pietruszka naciowa lubi miejsca ciepłe, ale nie musi rosnąć na stanowiskach w pełnym słońcu, najlepiej bowiem czuje się w lekkim zacienieniu. Mitsuba preferuje podłoża żyzne i przepuszczalne. Ale będzie rosnąć również na mniej zasobnych glebach. Jeśli wysiewamy ja na grządce to w rozstawie 20 x 5 cm. Jest ona odporna na niskie temperatury..
Jakie właściwości ma pietruszka japońska?
Liście mitsuby są bogatym źródłem witamin, szczególnie C, B1 i B2. Powinna znaleźć się w każdym daniu osób zmagających się z anemią, gdyż zawiera duże ilości żelaza. Liście pietruszki mają właściwości pobudzające apetyt, przyspieszają trawienie i mogą działać moczopędnie. Liście są używane w gotowaniu jako zielone warzywa, tradycyjne leki stosowane są w leczeniu zapalenia płuc, półpaśca, świądu i zapalenia opon mózgowych. Olejki eteryczne i flawonoidy zawarte w liściach mają działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, działanie anty melano-genowe, tonik, działanie antystresowe.
Do czego można użyć kryptotenii?
Ziele Mitsuby dobrze pasuje do jaj, ryb i owoców morza, drobiu, grzybów, ryżu i przystawek większości warzyw, szczególnie słodkich warzyw korzeniowych, takich jak marchew i pasternak. Dobrze pasuje do cebuli, bazylii, majeranku, imbiru, sezamu. Japońska pietruszka służy jako dodatek do sushi i innych potraw.
Ciekawostka !
Mitsuba występuje również jako odmiana o purpurowych liściach. Taką odmianę warto zasadzić w miejscu lekko zacienionym aby nie straciła swojego pięknego koloru. Ponieważ tą właśnie purpurową odmianę sadzi się jako roślinę ozdobną która świetnie komponuje się np. w towarzystwie żurawek czy funkii.