Chrzan japoński w Twoim ogrodzie - uprawa wasabi od podszewki
Niezbędny w każdym zestawie sushi. Znajdziesz go tuż obok sosu sojowego i marynowanego imbiru. Wasabi to jedna z droższych przypraw. Zastanawiałeś się kiedyś, z czego robi się ten zielony specjał? Niestety, wasabi dostępne w sklepach lub podawane lokalach serwujących specjały kuchni azjatyckiej, zawiera stosunkowo niewiele korzenia tej rośliny. Najczęściej występuje z domieszką musztardy, chrzanu i barwników. Dlaczego więc, nie wyhodować chrzanu japońskiego we własnym ogródku?
Wasabi - z czym to się je?
Wasabi (Eutrema japonicum), znane jest również jako chrzan japoński. Jest ono źródłem ostrości docenianym przez miłośników pikanterii w potrawach. Wasabi to wiecznie zielona bylina, pochodząca z Japonii, gdzie porasta zacienione brzegi górskich potoków. Chrzan japoński powszechnie dodawany jest do sushi i sashimi. Używany jest także do przyprawiania orzechów i innych przekąsek "na ostro". Mocny smak i wydobywające się z płynące z ostrości ciepło kochają miłośnicy pikantnych smaków. Zanim jednak skorzystasz z własnego wasabi, musisz uzbroić się w cierpliwość. Chrzan japoński swój charakterystyczny smak rozwija po około dwóch latach. Wówczas osiąga około 70 cm wysokości i przestaje rosnąć. Wszystkie siły przekłada wtedy na wytworzenie długiego kłącza, przypominającego marchew. Wasabi możesz zbierać, gdy kłącze osiągnie długość około 18-21 cm. Zanim jednak zrobisz pierwszą pastę z kłącza wasabi wykorzystaj jego liście. Są one gotowe do zbioru już po 6-8 tygodniach.
Jak uprawiać chrzan japoński wasabi?
Ze względu na wciąż niewielką popularność, wasabi uważane jest za jedną z trudniejszych roślin w uprawie. Rzeczywiście chrzan japoński ma dość sprecyzowane wymagania, ale nie niemożliwe do spełnienia w polskich warunkach. Jedno jest pewne, to trud, który się opłaci. Korzyści płynące z wyhodowanego przez siebie wasabi przewyższają trudności. Uprawę wasabi potraktuj więc jak przygodę. Jeśli zapewnisz mu odpowiednie warunki glebowe i wodne, możesz spodziewać się obfitych plonów. Pora więc odkryć tajniki uprawy chrzanu japońskiego.
- Najlepsze stanowisko dla wasabi
Wasabi preferuje cień, ewentualnie półcień. Posadź go w zacienionych miejscach ogrodu, pod drzewami lub stwórz mu sztuczny cień. Wasabi możesz uprawiać także w szklarniach lub w doniczkach. Da ci to pewną elastyczność, a na wypadek zmiennej pogody możliwość przeniesienia rośliny w dogodniejsze miejsce.
- Jakie podłoże i ile wody dla wasabi?
Eutrema japonicum najlepiej rośnie w podłożu żyznym i dobrze przepuszczalnym. Przed posadzeniem warto je zmieszać z nawozem organicznym, np. obornikiem bydlęcym. Wasabi nie toleruje stojącej wody. Ziemia więc powinna być stale wilgotna, ale roślina nie może w niej "pływać". Wasabi podlewaj tak, jak podlewasz sałatę, która sama informuje, czy potrzebuje więcej wody.
- Pielęgnacja chrzanu japońskiego
Pielęgnacja wasabi w zasadzie sprowadza się do zapewnienia roślinie dużej ilości wilgoci i regularnym odchwaszczaniu. Oglądaj swoją roślinkę systematycznie i sprawdzaj, czy nie pojawiły się na niej szkodniki. Jeśli zauważysz mszyce lub ślimaki, pozbądź się ich od razu. Wiosną zetnij zmarniałe liście – roślina pięknie “odbije”.
Znane i nieznane właściwości chrzanu japońskiego
Wasabi to jedna z najmocniejszych przypraw. Znane jest głównie z charakterystycznego ostrego smaku. Doceniany jest także za swoje prozdrowotne właściwości. Chrzan japoński wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Wspomaga odporność organizmu oraz przyspiesza trawienie, dzięki czemu stymuluje przemianę materii. Ponadto wasabi rozrzedza krew i może spowalniać krzepnięcie. Około 30 g Wasabi zawiera 9% dziennego zapotrzebowania na błonnik pokarmowy. Znajduje się w nim także wapń, żelazo, mangan, cynk, potas, magnez i dużo witaminy C. Dzięki izotiocyjaninom chrzan japoński może także hamować rozwój komórek nowotworowych. Dlatego warto jeść wasabi choćby w celach profilaktycznych.
Wasabi - roślina zero waste
Najbardziej pożądaną częścią chrzanu japońskiego jest jego korzeń. To z niego wykonuje się słynną pastę do sushi i innych potraw nie tylko kuchni japońskiej. Warto wiedzieć jednak, że cała roślina jest jadalna i ma szerokie zastosowanie kulinarne! Śmiało więc można nazwać wasabi rośliną zero-waste. Liście i łodygi chrzanu japońskiego nadają się jako dodatek do sałatek, zup, koktajli czy smażonych potraw. Łodygi wasabi posiekane jak szczypiorek możesz dodać do sałatki z tuńczyka, jajek lub udekorować nimi ziemniaki. Liście można także marynować z cukrem i solą lub zakisić.
Jak zrobić pastę wasabi do sushi?
Utarte świeże kłącze może być użyte w sposób podobny do znanego wszystkim zwykłego chrzanu. Zgodnie ze sztuką, wasabi powinno się ucierać, zaczynając od górnej części korzenia. Według tradycji japońskiej, w dobrych restauracjach, kucharze do ucierania wasabi używają tarki wykonanej ze skóry rekina. Utarty chrzan japoński to podstawowy składnik popularna pasty wasabi, która nadaje potrawom charakterystyczny aromat i wyrazisty smak. Zrobienie jej w warunkach domowych jest niesamowicie proste. Dojrzałe kłącze należy oczyścić z ziemi oraz liści, a jego skórkę obrać ostrym nożem. Następnie korzeń wasabi ucieramy na tarce. Dodajemy do niego odrobinę soli i ocet ryżowy (1 łyżka na 50 g startego wasabi) i gotowe!