Grzyby na wigilię inaczej
Wigilia i Święta Bożego Narodzenia to czas który bardzo chętnie spędzamy w gronie rodziny i najbliższych znajomych.
Biorąc pod uwagę, że są to święta przypadające zimą, wiadome jest, że większość czasu spędzamy w domu a co za tym idzie mamy więcej czasu aby gotować i piec ciasta. Dzisiaj chcemy zaproponować Wam kilka ciekawych przepisów na dania wigilijne i świąteczne z wykorzystaniem grzybów, ale nie takich tradycyjnych jak pieczarki czy grzyby leśne ale boczniaków i shiitake. Z powodzeniem można je wykorzystać do wielu dań a przez to zaskoczyć gości smacznymi potrawami.
Kapusta z grzybami shiitake
Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 50g suszonych grzybów shiitake, 1 marchew, cebula, kilka liści laurowych oraz kilka ziaren ziela angielskiego, ok. 300 ml wody do gotowania kapusty, 3 łyżki oleju rzepakowego, 5 łyżek sosu sojowego( jasnego), pieprz i sól do smaku
Jak zrobić? Zaczynamy od namoczenia grzybów shiitake. Moczymy je ok. 20 minut, następnie kroimy w paski. Następnie płuczemy kapustę kiszoną oraz kroimy w drobniejsze kawałeczki. Zalewamy ją wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy od 15-30 min- w zależności od tego jak twarda jest kapusta. Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulkę na oleju rzepakowym. Gdy cebulka się zarumieni dodajemy grzyby shiitake i smażymy ok 1-2 minut. Później na patelnie dorzucamy kapustę razem z woda w której się gotowała, dodajemy sos sojowy i dusimy jeszcze przez 5-10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowe. Kapusta jest świetnym dodatkiem do dania wigilijnego z rybą!
Jeśli ktoś nie przepada za rybami czy śledziami w marynatach, mamy dla niego świetną alternatywę- boczniakowe śledzie!
Śledzie korzenne z boczniaków
Składniki: 1 kg boczniaków, olej rzepakowy. Marynata: 2 łyżki whiskey lub brandy, 2 łyżki musztardy, 1 łyżeczka syropu klonowego, 3 łyżki octu jabłkowego, 4 łyżki sosu sojowego, 1/4 szklanki oleju z pierwszego tłoczenia, pół łyżeczki soli, 1 liść laurowy, gwiazdka anyżu, 2 goździki, 2 nasiona kardamonu, 1 łyżeczka kolendry, pół łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego cynamonu oraz sproszkowanego imbiru.
Przygotowanie: Boczniaki należy obsmażyć na oleju. W między czasie przygotować marynatę, mieszając wszystkie składniki ze sobą. Pokroić cebulkę w cienkie prążki. W naczyniu (słoiku) ułożyć cebulę na dnie, dodać boczniaki i wszystko zalać marynatą. Tak przygotowane śledzie z boczniaków wstawić do lodówki i podawać następnego dnia. Smacznego.
Jedni na wigilię jedzą barszcz z uszkami, inni zupę pieczarkową lub grzybową z łazankami. A może tak zupa wigilijna z boczniaków?
Zupa wigilijna z boczniaków z łazankami
Składniki: 0,5 kg boczniaków, włoszczyzna: seler, marchew, por, pietruszka, cebula. sól i pieprz do smaku. Natka pietruszki. Śmietana. Makaron łazanki.
Jak zrobić? Boczniaki kroimy na kawałeczki, podsmażamy je krótko na patelni. Włoszczyznę pokrojona w paski wrzucamy na wodę i gotujemy kilka minut. Następnie wrzucamy boczniaki i gotujemy wszystko ok. 20 min. Doprawiamy sola i pieprzem wg. smaku. Następnie wlewamy śmietanę i gotujemy przez 5 min. Wsypujemy makaron łazanki i gotujemy ok. 5-7 min mieszając co chwilę aby makaron nie przywarł nam do dna garnka. Pod koniec gotowania dokładamy posiekaną natkę pietruszki.
Na koniec życzymy Wam zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia. Świąt spędzonych w pysznej i miłej atmosferze w gronie najbliższych Wam ludzi i domowych pupili. A już za tydzień oryginalne przepisy na przekąski i napoje na Sylwestrową domówkę!