Wczytuję dane...

Grzyby Shitake- uprawa i właściwości zdrowotne.

https://plumeria.sklep.pl/shitake-kostkaGrzyby shitake

Wśród polecanych i ostatnio coraz częściej uprawianych roślin jagodowych jest jagoda kamczacka. Najnowsze badania wykazały, że owoce jagodowe zawierają bardzo dużą ilości składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Shitake na kostce

Shitake- co to za grzyb?

Grzyb shitake nazywany jest inaczej twardnikiem japońskim lub twardnikiem jadalnym. Nazywane są ‘twardnikiem’, ponieważ poddawane obróbce cieplnej przy gotowaniu czy smażeniu po dłuższym czasie twardnieją. Dlatego takie przygotowanie grzyba powinno być krótkotrwałe. Rośnie w dużych grupach na pniach martwych drzew liściastych w Azji ( Chinach), Japonii i Tajlandii. Brązowe i mięsiste grzyby shitake z podkręconym kapeluszem zawierają mnóstwo drogocennych substancji.

Jak uprawiać twardnika japońskiego?

W naszych warunkach grzyby shitake nie występują naturalnie. Ale możemy je uprawić samodzielnie w dwojaki sposób.

1. Grzyby shitake na kostce.

W dobrym sklepie ogrodniczym możesz nabyć grzyby shitake na kostce. Kostkę musisz przechowywać przez 3 dni w temperaturze 14-16'C a następnie zdjąć folię. W pomieszczeniu w którym substrat będzie plonował utrzymaj wilgotność 90% oraz temperaturę 17-19'C i światło przez 8 godzin. Grzyby trzeba zbierać codziennie wycinając najbardziej dojrzałe grzyby. Po zakończeniu pierwszego zbioru który trwa ok 2 tygodni oczyść substrat z pozostałości po zerwanych trzonkach grzybów i innych nieczystości. Następnie oczyszczony substrat zanurz w wodzie na 24 godziny. Po ustawieniu na półce oczekuj na kolejny plon który nastąpi po ok 10 dniach. Taki cykl produkcyjny można powtórzyć 3-5 razy według powyższych wytycznych.

Opis uprawy shitake na kołkach

2. Grzybnia shitake na kołkach.

Shitake możesz uprawiać na drewnie drzew liściastych, najlepiej dębu, grabu i buku, o średnicy 12-15 cm i długości 100-120 cm. Drewno powinno pochodzić z drzew i gałęzi, które po ścięciu nie leżą zbyt długo (1-2 miesiące). Posiada wtedy naturalną wilgotność i nie jest zarażone innymi grzybami. Uprawiać go można od wiosny do jesieni, natomiast w miejscach o stałej temperaturze przez cały rok. Instrukcja powyżej.

Właściwości zdrowotne grzyba shitake:

1. Posiadają rekordową zawartość obniżającego poziom ciśnienia potasu i kojącej nerwy niacyny (witaminy B3), zwłaszcza te suszone.

2. Maja dużą zawartość wit. D3, wapnia i fosforu.

3. Dzięki zawartości beta glukanu wzmacniają naszą odporność.

4. Wiele lat stosuje się go do leczenia m. in. nowotworów, chorób serca, wysokiego ciśnienia, otyłości, problemów seksualnych i problemów związanych ze starzeniem się organizmu

5. zapobiega powstawaniu przerzutów po usunięciu guzów przewodu pokarmowego oraz chroni przed skutkami ubocznymi chemioterapii.

6. Zapobiega cukrzycy i miażdżycy

Jak przyrządzać twardnika jadalnego?

Twardnika można przyrządzać jak pozostałe grzyby. Można robić z niego sos, gotować zupę i smażyć. Możemy je także marynować. Przed obróbką shitake warto pomoczyć go przez chwilę w wodzie. Pamiętaj aby twardnika nie poddawać długo wysokiej temperaturze ponieważ stwardnieje i zrobi się łykowaty.

Rizotto z Shiitake i z porami

Składniki: 1 cebula, 1 por, łyżka masła lub oleju, 400g świeżych shi-take, szklanka ryżu, wywar z jarzyn, sól i pieprz do smaku.

Wykonanie: Pora i cebulkę pokrój drobno i duś na maśle lub oleju. Po chwili dodaj grzybki shitake i przez krótki czas podsmażaj z cebulka i porem. Następnie dodaj ok. pół szklanki wywaru z warzyw lub wody, dosól i dopieprz do smaku. W osobnym garnku ugotuj ryż. Następnie wystarczy wymieszać podsmażone grzybki i ryż oraz posypać tartym serem.

 

Rizotto z grzybkami shitake