Wczytuję dane...

5 zalet uprawy pieczarek w domu!

Pieczarki białe i brązowe

Pieczarki to grzyby które doskonale nadają się do smażenia, gotowania, grillowania a także do spożywania na surowo. Pieczarki które spożywamy zwykle kupujemy w sklepie lub na targu.

Skład chemiczny pieczarek

Obecnie jest możliwość abyśmy mogli cieszyć się smakiem tych doskonałych grzybów z własnej hodowli. Uprawa pieczarek nie jest trudna i z powodzeniem możemy ją prowadzić w domu, garażu czy pomieszczeniu gospodarczym przy domu.

Jak samodzielnie uprawiać pieczarki?

W dobrym sklepie ogrodniczym znajdziesz gotowy zestaw do uprawy pieczarki. Z takiego zestawu możesz uzyskać plony już po 2-3 tygodniach. Taki gotowy substrat jest przerośnięty grzybnią i opakowany w folię. Jest do niego dołączony także torf, którym po rozpakowaniu zestawu należy przysypać grzybnię oraz instrukcja jak rozpocząć uprawę krok po kroku. Wszystko jest zapakowane w karton i w cała uprawa do końca prowadzona jest w tym kartonie. Jest to zatem estetyczne i bardzo wygodne. Zbiory z takiego zestawu trwają ok. 4 miesiące. Pieczarki pojawiają się w kilku rzutach w odstępach 1 - 2 tyg. Zbiory ogółem mogą wynieść ok 30% wagi substratu. Najpóźniej po 16 tygodniach podłoże jest wyczerpane i trzeba je wyrzucić. Można go także po zbiorach zastosować jako nawóz do innych roślin. Na początku uprawy grzybnia potrzebuje temperatury w granicach 20-22 stopni C a w późniejszym terminie 15-18 stopni. Substrat należy także podlewać aby grzybnia była stale wilgotna. Podłoże powinno być stale lekko wilgotne, ale nigdy mokre, bo wtedy grzyby łatwo chorują i gniją. W czasie wzrostu i rozwoju pieczarki praktycznie nie potrzebują światła, muszą mieć jednak zapewniony stały dostęp do świeżego powietrza. Jeśli więc pojemnik z grzybnią trzymamy pod folią lub plastikową osłoną, kilka razy dziennie powinniśmy zdejmować osłonkę i wietrzyć grzybnię, co zapobiegnie jej przegrzaniu, gniciu i zamieraniu..



Pieczarka biała

5 korzyści z uprawy pieczarek w domu:

1. Możliwość uprawy pieczarki przez cały rok

Pieczarki możemy uprawiać przez cały rok w pomieszczeniu, jedyny warunek to pomieszczenie o temperaturze powyżej 10 stopni.

2.Wielokrotny zbiór pieczarek w sezonie

Grzybnia plonuje kilka razy w sezonie.Pomiędzy rzutami grzybów, potrzeba jednak czasu ok 2-3 tygodni. Dlatego po pierwszym owocowaniu, gdy przez dłuższy czas nie pojawiają się pieczarki- nie przejmuj się! Poczekaj aż pojawi się kolejna partia. Pamiętaj jedynie aby grzybnia była przez cały czas wilgotna. Gdy grzybnia przeschnie, może ulec uszkodzeniu i przestanie owocować lub będzie mniej grzybów.

3. Pieczarki zawsze pod ręką- bez wychodzenia z domu!

Posiadając grzybie pieczarek w domu, masz dostęp do tych smacznych grzybów praktycznie przez cały czas bez wychodzenia z domu. Masz także kontrolę nad uprawą grzybów i jest ona zupełnie ekologiczna.

4. Wartości pedagogiczne

Uprawa pieczarek w domu niesie także korzyści pedagogiczne. Twoje dzieci mogą obserwować jak rosną grzyby. A to nieocenione doświadczenie które na pewno przyda się w szkole.

5. Zawsze świeże grzyby!

Pieczarki z własnej hodowli są idealnie świeże. Nie leżą kilka dni na półce w markecie. Zrywasz i jesz kiedy chcesz!

Pieczarki są bogatym źródłem witamin z grupy B: B1, B2, B3 oraz prowitaminy D2.

Instrukcja uprawy pieczarki