Wczytuję dane...

Kania czubajka- jak ją uprawiać koło domu?

Kania czubajka

Jesień to czas zarezerwowany dla grzybiarzy! Smaczne leśne grzybki są doskonałe na sos, zupę, marynowane i smażone.

Kania a la schabowy

Nie każdy jednak lubi chodzić po lesie godzinami i co najważniejsze nie każdy na grzybach się zna! Co więc zrobić aby cieszyć się smakiem lasu bez długich wędrówek po lesie? Otóż sposób jest dziecinnie prosty- trzeba kupić grzybnie i samemu wyhodować grzyby w domu lub ogrodzie. Dzisiaj kilka słów o kani czubajce. Kania należy do rodziny pieczarkowatych, jest bardzo smaczna usmażona jak kotlety schabowe lub dodana do jajecznicy. Największe skupiska znaleźć można w lasach liściastych, na terenach które są bardzo dobrze oświetlone. Niestety kanię bardzo łatwo pomylić z muchomorem sromotnikowym który jest śmiertelnie niebezpieczny. Dlatego świetnym rozwiązaniem będzie zakupienie gotowej grzybni kani czubajki i hodowla tego grzyba w przydomowym ogrodzie.

Jak wygląda grzybnia kani czubajki i jak ją uprawiać?

Najlepszym czasem założenia hodowli jest okres od marca do końca października. Podłoże to można przechowywać w chłodnym miejscu (+ 2 stopnie do + 8 stopni) przez 4 tygodnie. Substrat kani jest przerośnięty tkanką grzybni podobną do nici pajęczych w kolorze biało-żółtym. Aby założyć uprawę w ogrodzie należy wykopać w ogrodzie w półcieniu lub w cieniu (np. pod krzewem lub drzewem) mały dołek, tak aby całe podłoże się tam zmieściło. Grzyby Kani rosną szczególnie dobrze na ocienionym trawniku, ponieważ w naturalnym środowisku rosną one zawsze na obrzeżach lasów w trawie! Grzybnię trzeba położyć w dołku i przykryć ok.3 centymetrową warstwą (dobrej) ziemi. Idealna byłaby ziemia kompostowa, może być także torf. Zaleca się ziemię próchniczą w pobliżu krzewów i drzew. W czasie, gdy grzybnia rozrasta się w ziemi, wymagana pielęgnacja ogranicza się do krótkiego spryskiwania ziemi przykrywającej podłoże, ale tylko wtedy, gdy przez dłuższy czas (co najmniej 1 tydzień) nie pada. Zaleca się ochraniać podłoże przed zbyt dużą ilością wilgoci, aczkolwiek nie jest to konieczne. Grzyb Kania rośnie - podobnie jak w środowisku naturalnym - tylko w czasie od lipca do października..

Kania opakowanie 5 l

Ważne: podczas zbiorów uważaj czy grzy przez Ciebie zbierany to grzyb Kania (Macrolepiota procera)!

Smaczne dania z kani:

1. "Flaczki" z kani

Kapelusze kani oczyszczami i kroimy w paseczki. Na patelnię wkładamy kawałek masła i rozpuszczamy go. Na masle podsmażamy kawałeczki kani. Gdy już kania lekko się zarumieni dolewamy wodę i pod przykryciem dusimy całość jeszcze 15 minut. Gdy już kania zmięknie, przekładamy ja do garnka, dodajemy plasterki marchewki, ziele angielskie, 1 ząbek czosnku, liście laurowe, paprykę i majeranek – zalewamy wszystko bulionem i gotujemy 30 minut. Doprawiamy zupę solą i pieprzem , a także szczyptą imbiru i gałki muszkatołowej. Całośc gotujemy jescze 5-10 minut. Jeśli lubisz bardziej gęstą zupę możesz zrobić zasmażkę ( z masła i mąki) i dodać do flaczków. Smacznego!

2. Kania a la schabowy z parmezanem

Jak w poprzednim przepisie kani nie należy myć a jedynie oczyścić kapelusze ze ściółki i ewentualnie z blaszek od spodu kapelusza wdmuchać nieczystości. Jeśli mamy duże kapelusze grzybób możemy je przekroić. Kapelusze kani odwracamy blaszkami do góry i posypujemy startym parmezanem. Przykrywamy drugim kapeluszem i dociskamy aby delikatnie złączyły się ze sobą. Nastepnie panieujemy w jajku. mące i bułce. Jeśli ktoś nie lubi bułki tartej, można roztrzepać na talerzu jajko, dodac niewielką ilość mleka i mąki- i w tak przygotowanym cieście wypanierowac grzyby.

Kania- doskonała na jesienne dania