Wczytuję dane...

Smakowite potrawy z cukinii.

Makaron z cukinii

Któż z nas nie lubi potraw przygotowanych z sezonowych warzyw? Warzywa w okresie największego ich występowania są bogate w witaminy i minerały, dojrzałe w słońcu a więc bardzo zdrowe! Dlatego właśnie dzisiaj „ ugotujemy” pyszne dania z cukinii!

szaszłyki z cukiniiCukinia zwana także kabaczkiem im młodsza, tym smaczniejsza. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo i piec ciasta. Dziś ze względu na walory smakowe i odżywcze, cukinia znajduje się na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju. Jej właściwości i wartości odżywcze jako pierwsi docenili mieszkańcy Meksyku i Ameryki Południowej, sąd pochodzi. Do Polski cukinia przywędrowała z Włoch, stąd też jej nazwa. Po włosku "zucchina" to po prostu mała dynia. W zależności od odmiany może być ciemnozielona, żółta lub pasiasta. Warzywo może dorastać do ok. 40 cm długości, ale najlepiej zrywać cukinię wcześniej, kiedy ma ok. 15-20 cm i jest najdelikatniejsza.

Co zawiera cukinia ?

Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę C, K, PP i B1, beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. Warto wiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom.

A oto kilka prostych przepisów na cukinię :

Makaron z cukinii

Składniki: 3 średnie cukinie, puszka pomidorów, przecier pomidorowy, oliwa z oliwek, chili, szczypta soli, szczypta pieprzu, garść parmezanu

Jak zrobić makaron z cukinii z sosem pomidorowym?

Cukinię dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Za pomocą temperówki do warzyw przygotuj makaron w formie spaghetti lub tagliatelle. Przełóż gotowy makaron warzywny na ręcznik papierowy i posól, pozbądź się resztek wody. Duś pomidory na patelni i dopraw. Przełóż makaron i posyp parmezanem. Gotowe !


Keczup z cukiniiCukinia faszerowana

Składniki : 3-4 duże cukinie, 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, puszka pomidorów, szczypta soli, szczypta pieprzu, mozzarella, oregano.

Przygotowanie : Cukinię dokładnie obmyj i osusz ręcznikiem papierowym. Wydrąż pestki.Mięso mielone podsmaż na patelni z oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem. Duś z pomidorami i oregano.Przełóż mięso do wydrążonej cukinii i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut. Gotowe danie posyp mozzarellą.

Zupa krem z cukinii

Składniki :

3 średnie cukinie, cebula, 1,2 litra bulionu warzywnego, 10 dag mozzarelli, 2 łyżki oliwy, sok z cytryny, 2 ząbki czosnku, szczypta chili, 1/2 pęczka bazylii, gałka muszkatołowa, sól, pieprz .Cebulę i czosnek obierz, razem z cukinią opłucz, drobno pokrój. Smaż w garnku na rozgrzanej oliwie przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Wlej bulion, przykryj i gotuj przez około 10 minut. Dodaj pokrojoną mozzarellę i bazylię. Zmiksuj, dopraw solą, pieprzem, chili, gałką, sokiem z cytryny. Przelej do talerzy, obłóż porwaną dodatkową mozzarellą oraz listkami bazylii.

Keczup z cukinii

Składniki:

1,5 kg cukinii, 0,5 kg cebuli , sól, 0,5 kg cukru, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 płaska łyżeczka papryki ostrej, 2 koncentraty pomidorowe (PUDLISZKI są najlepsze do tego), 1 szklanka octu 6% lub 1/2 szkl octu 10% Cukinię i cebule obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub zszatkować. Cukinie i cebule zasolić garścią soli i zostawić na 6 godz. Po 6 godz dodać 0,5 kg cukru i gotować 20 min, mieszając by się nie przypaliło. Po 20 min dodać słodką, ostrą paprykę, pieprz, koncentraty i ocet. Całość gotować 10 min, po tym czasie wszystko zblendować na jednolitą masę. Gorące nalewać do słoików, postawić do góry dnem. Nie trzeba zagotowywać.

Cukinia na słodko

Gotujemy syrop z wody, cukru i przypraw. Cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Kiedy syrop się zagotuje, wrzucamy do niego cukinię i gotujemy aż do momentu, aż syrop się zeszkli, a cukinia stanie się miękka. Na końcu wlewamy ocet i jeszcze raz zagotowujemy całość. Wyparzone słoiki napełniamy gorącą masą, zakręcamy i odwracamy, żeby całość się zestaliła. Nie pasteryzujemy, chyba, że syrop już wystygł.

 

Cukinia faszerowana