Wczytuję dane...

Kabaczek czy cukinia? Czym się różnią?

Cukinia

Kabaczek, cukinia- czy to dwa różne warzywa? Otóż, nie! Kabaczek i cukinia jest jednym i tym samym warzywem z rodziny dyniowatych.

Dania z cukinii

Z pewnością każdy z nas spotkał się z tymi dwoma nazwami. Często kabaczkiem nazywana jest cukinia duża, wyrośnięta, zawierająca pestki. Cukinią zaś, młoda, zielona, lekko słodkawa. Jednak i kabaczek i cukinia to nazwy tego samego warzywa. Są różne odmiany cukinii- zielone bądź żółte. Co ciekawe, nazwa kabaczek częściej używana jest na południowym wschodzie naszego kraju.

Jak uprawiać cukinię- kabaczka?

Uprawa cukinii jest bardzo prosta. Każdy ogrodnik czy osoba która ma po prostu ochotę zrobić sobie własny warzywnik, poradzi sobie z uprawą kabaczka. Jeśli chcemy mieć cukinię w swoim ogródku na własne potrzeby, w zupełności wystarczy nam jedna torebka nasion do wysiewu. Dla rodziny 3 krzaki cukinii są wystarczające. Jest to bardzo plenne warzywo, ponieważ z jednego krzaka uzyskujemy kilka owoców cukinii. Najsmaczniejsze są młode, niewielkie kabaczki o długości do 20 cm. W takim okresie wzrostu, skórka jest miękka, miąższ jest soczysty( nie jest łykowaty) i nasionka są małe. Także bez obierania i wydrążania nadaje się w całości do konsumpcji. Aby wyhodować cukinię wystarczy wysiać nasiona wprost do gruntu ok. połowy maja. Można wysiać nasiona już w kwietniu ale do doniczek lub w inspekcie. Ponieważ cukinia jest wrażliwa na przymrozki. Krzaki cukinii są bardzo duże, więc trzeba zachować między nimi rozstawę 1m x 1m. Korzystnym zabiegiem jest ściółkowanie ziemi pod roślinami, zapobiegnie to utracie wilgoci z podłoża oraz zabezpieczy pokładanie się owoców na ziemi co może powodować gnicie cukinii. Ponieważ krzaki kabaczka są duże a i owoce nie małe, potrzebuje ona zasilania nawozami wieloskładnikowymi lub kompostem. Podlewając cukinię należy pamiętać, by nie moczyć liści, gdyż sprzyja to rozwojowi chorób grzybowych. Owoce cukinii zazwyczaj zbiera się od lipca do końca września. Kabaczek jest raczej odporny na choroby. 

Żółta odmiana cukinii

Dlaczego jedzenie cukinii jest korzystne dla naszego zdrowia?

Kabaczek to doskonałe warzywo dla osób na diecie oraz dbających o sylwetkę. Ponieważ w 95 % składa się z wody zawiera tylko ok. 20 kcal w 100g. Ponadto jest doskonałym źródłem wielu witamin takich jak: wit C, A, E, K, B6, B2, kwas foliowy, B1, B3, B5 oraz pierwiastków: potasu, manganu, magnezu, żelaza, cynku i miedzi. Cukinia zawiera także liczne karotenoidy które działają przeciwutleniająco na komórki nowotworowe. Bardzo ważną cechą kabaczka jest fakt , iż nie kumuluje on metali ciężkich. Spożywanie cukinii wpływa także na:

- obniżenie ciśnienia krwi

- regulację układu nerwowego

- wzmacnia odporność

- wzmacnia naczynia krwionośne

- zapobiega zmianom w siatkówce oka

- ma właściwości przeciwzapalne

- wpływa na zdrowy rozwój płodu u ciężarnych kobiet

- przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu

- łagodzi dolegliwości układu pokarmowego

- wpływa na właściwą krzepliwość krwi - przyspiesza odchudzanie

- wpływa na dobry stan skóry oraz paznokci i włosów

Cukinia jest bardzo neutralnym warzywem oraz nie uczula, dlatego już w daniach kilkumiesięcznych dzieci jest podstawowym składnikiem. Ponieważ ma niski indeks glikemiczny zalecana jest do spożycia przez cukrzyków. Potrawy z obranej cukinii są wskazane dla osób które mają problemy z układem pokarmowym, dla ludzi po operacjach oraz w podeszłym wieku. Jednym słowem cukinia jest naprawdę doskonała dla wszystkich. A co więcej można z niej zrobić mnóstwo potraw i przetworów. Cukinię można dusić np. w leczo, można zapiekać, robić z niej kotlety panierowane. Świetnie smakuje kabaczek marynowany w zalewie octowej oraz kiszony. Nie mają sobie równych "placki ziemniaczane" z tartej cukinii.

Ciekawostka!

Warto pamiętać, że jadalne w cukinii są nie tylko owoce ale również kwiaty. Najsmaczniejsze są przygotowane i smażone w cieście naleśnikowym.

Odmiany cukinii