Wczytuję dane...

Kabaczek czy cukinia? Czym się różnią?

Cukinia - rodzaje

Przyznajcie się, ile razy buszując przy stoisku z warzywami rozkminialiście: cukinia czy kabaczek? Ponieważ są one łatwo dostępne i niedrogie, bardzo często lądują na kuchennych stołach. Są też składnikami wielu znakomitych przetworów. Tylko czy to aby na pewno dwa różne warzywa? Znawców tematu jest wielu. Wśród nich znajdują się zwolennicy teorii zakładającej, że nie powinno się wkładać cukinii i kabaczka "do jednego wora". Są też tacy, którzy twierdzą, że to to samo. Kto ma rację?

Kabaczek i cukinia - czy to dwa różne warzywa?

Otóż, nie! Kabaczek i cukinia to jedno i to samo warzywo z rodziny dyniowatych. Kabaczkiem nazywana jest cukinia duża, wyrośnięta, zawierająca pestki, o bardziej zaokrąglonych kształtach i grubszej skórce. Cukinią zaś, okaz młody, zielony, lekko słodkawy, wyglądem przypominający nieco wyrośniętego ogórka. Jednak nadal kabaczek i cukinia to nazwy tego samego warzywa. Różnica wynika więc przede wszystkim z poziomu dojrzałości. Jeśli bardzo chcemy dociekać różnicy w nazewnictwie, przyjmijmy, że kabaczek to po prostu dojrzała cukinia.  

Czy wiesz, że...

Cukinia została wyselekcjonowana we Włoszech. Jej oryginalna nazwa to "zucchina". Nie trudno się domyśleć, że to od niej pochodzi polska cukinia. Nazwa kabaczek z kolei częściej używana jest na południowym wschodzie naszego kraju.

Cukinia - kabaczek?

Jak uprawiać cukinię - kabaczka?

Dobra wiadomość dla miłośników delikatnego smaku cukinii. Nie musisz być mistrzem ogrodnictwa i znawców tajemnej wiedzy dotyczącej uprawy warzyw. Uprawa cukinii jest banalnie prosta! Poradzi sobie z nią każdy. Wystarczy tylko odrobina chęci. Jak rozpocząć tą przygodę? Jeśli chcesz mieć cukinię w swoim ogródku na własne potrzeby, na początek w zupełności wystarczy jedna torebka nasion warzyw do wysiewu. Dla przeciętnej rodziny 3 krzaki cukinii to ilość optymalna.

Warto wiedzieć, że cukinia zwana też kabaczkiem :) to bardzo plenne warzywo. Z jednego krzaka uzyskujemy kilka owoców cukinii. Najsmaczniejsze są młode, niewielkie kabaczki o długości do 20 cm. W takim okresie wzrostu, skórka jest miękka, miąższ soczysty (nie jest łykowaty) a nasionka małe. Także bez obierania i wydrążania nadaje się w całości do konsumpcji.

Aby wyhodować cukinię wystarczy wysiać nasiona wprost do gruntu około połowy maja. Można zrobić to już w kwietniu. Ponieważ cukinia jest wrażliwa na przymrozki lepiej wysiać je wówczas do doniczek lub w inspekcie. Krzaki cukinii są dość duże. Pamiętaj więc, by zachować między nimi rozstawę 1m x 1m. Kabaczek jest raczej odporny na choroby. Krzaki cukinii są duże a i owoce nie należą do małych. Między innymi dlatego warto zasilać je nawozami do warzyw wieloskładnikowymi lub kompostem. Podlewając cukinię pamiętaj, by nie moczyć liści, gdyż sprzyja to rozwojowi chorób grzybowych. Owoce cukinii zazwyczaj zbiera się od lipca do końca września. 

✔️RADA

Korzystnym zabiegiem jest ściółkowanie ziemi pod roślinami, zapobiegnie to utracie wilgoci z podłoża oraz zabezpieczy pokładanie się owoców na ziemi co może powodować gnicie cukinii. 

cukinia faszerowana

Dlaczego warto jeść cukinię?

W tym miejscu musimy się trochę pomądrzyć ;) Cukinia bowiem jest bardzo wartościowym warzywem. Dlaczego? Przede wszystkim kabaczek to doskonałe warzywo dla osób na diecie oraz dbających o sylwetkę. Ponieważ w 95% składa się z wody zawiera tylko około 20 kcal w 100g. Ponadto jest to doskonałe źródło wielu witamin takich jak: wit C, A, E, K, B6, B2, kwas foliowy, B1, B3, B5 oraz pierwiastków: potasu, manganu, magnezu, żelaza, cynku i miedzi. Cukinia zawiera także liczne karotenoidy, które działają przeciwutleniająco na komórki nowotworowe. Bardzo ważną cechą kabaczka jest fakt, iż nie kumuluje on metali ciężkich. Spożywanie cukinii wpływa także na:

  • obniżenie ciśnienia krwi
  • regulację układu nerwowego
  • wzmacnia odporność
  • wzmacnia naczynia krwionośne
  • zapobiega zmianom w siatkówce oka
  • ma właściwości przeciwzapalne
  • wpływa na zdrowy rozwój płodu u ciężarnych kobiet
  • przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu
  • łagodzi dolegliwości układu pokarmowego
  • wpływa na właściwą krzepliwość krwi - przyspiesza odchudzanie
  • wpływa na dobry stan skóry oraz paznokci i włosów

Cukinia to warzywo bardzo neutralne. Nie uczula. Dlatego często jest podstawowym składnikiem dań nawet dla kilkumiesięcznych dzieci. Niski indeks glikemiczny to kolejny atut cukinii pozwalający na spożywanie jej przez cukrzyków. Potrawy z obranej cukinii są wskazane dla osób które mają problemy z układem pokarmowym, dla ludzi po operacjach oraz w podeszłym wieku.

Cukinia - jadalne kwiaty

Co zrobić z cukinią i kabaczkiem?

Możliwości wykorzystania cukinii wydają się nie mieć granic. Ponieważ jest to wyjątkowo neutralne warzywo, stanowi doskonałą bazę do wielu dań i przetworów na słono jak i na słodko. Cukinię można dusić np. w leczo, można zapiekać, robić z niej kotlety panierowane. Świetnie smakuje kabaczek marynowany w zalewie octowej oraz kiszony. Cukinię można też zamarynować w syropie na słodko a'la ananas. Placki z tartej cukinii nie mają sobie równych. W sezonie grillowym cukinie i kabaczki królują na ruszcie w przeróżnych formach. Zupy krem, zapiekanki, cukinie faszerowane... Próbowaliście też ketchupu z cukinii? 

Czy wiesz, że...

Warto pamiętać, że jadalne w cukinii są nie tylko owoce ale również kwiaty. Najsmaczniejsze są przygotowane i smażone w cieście naleśnikowym.