Dynia - jaka odmiana jest najlepsza ?
Sezon na dynię przypada na przełomie lata i jesieni. Dynia jest warzywem o wszechstronnym zastosowaniu, ponieważ przyrządzimy z niej zarówno zupę, jak i drugie danie oraz deser. Zatem jaka dynia jest najlepsza- makaronowa, piżmowa czy może prowansalska. Dzisiaj opowiem Wam o kilku wybranych odmianach dyni, co możemy z nich zrobić aby pysznie smakowało !
Jak wybrać odpowiednią dla nas dynię?
Najważniejszą częścią tego warzywa, po której możemy poznać czy jest dobre, jest skórka. Powinna być ona gładka i jędrna, ponieważ chropowate okazy będą włókniste wewnątrz. Plamy i różne barwy na skórze też nie świadczą o tym że dynia jest smaczna. Waga dyni powinna być stosunkowo duża w porównaniu do jej objętości, a kolor powinien być jak najbardziej zbliżony do pomarańczowego (im bardziej pomarańczowa dynia, tym więcej ma witamin).
Jak przechowywać dynię ?
Dynię należy przechowywać w miarę możliwości w lodówce lub zamrażarce. Gdy nie mamy takiej możliwości, możemy również trzymać ją w chłodnym miejscu, gdzie nie dochodzi światło i jest dosyć przewiewnie.
Najbardziej popularne dynie do spożycia
1. Dynia makaronowa – charakteryzuje się lekko wydłużonym kształtem i skórka w kolorze żółtym lub żółto-zielonym. W przekroju widać żółty miąższ, który pod wpływem obróbki termicznej (gotowania lub pieczenia) rozdziela się na nitki. Dynia makaronowa jest prosta do przygotowania i delikatna w smaku. Najlepiej upiec ją w całości w piekarniku, a następnie przekroić na pół. Po wyjęciu pestek, wybieramy widelcem miąższ, który rozdziela się na charakterystyczne włókna przypominające spaghetti. Dyniowe nitki można jeść jak makaron. Taki warzywny makaron najlepiej smakuje z sosem pomidorowym lub warzywami.
znana też jako Japanase Red Kuri Pumpkin, Orange Hokkaido albo Uchiki Kurima, pochodzi z Japonii. Ma charakterystyczny kształt i ciemno pomarańczową skórkę. Osiąga wagę ok. 1-2 kg. Największą zaletą Hokkaido jest z pewnością fakt, że nie trzeba jej obierać. Hokkaido jemy ze skórką, która mięknie podczas obróbki termicznej. To bardzo ułatwia i przyspiesza jej przygotowanie. Zawiera sporo pestek, jednak jej miąższ jest zwarty, przez co świetnie nadaje się do duszenia i smażenia. Ma lekko orzechowy smak. Doskonała do zup, sałatek, kopytek, past do pieczywa, a także do pieczenia. Sprawdzi się świetnie zarówno w zupie krem jak i w zupie pokrojona w kawałki, ze względu na swą mączystą i zwartą strukturę, przypominającą nieco batata lub ziemniaka. Bez problemu można ją przechowywać do kwietnia.
3. Dynia Lunga di Napoli pochodzi z Włoch.
Ma wydłużony kształt, rozszerzony na jednym końcu, gdzie znajduje się komora nasienna. Kształtem trochę przypomina wyrośniętą cukinię. Osiąga wagę od 7 do nawet 20 kg. Miąższ okryty ciemnozieloną skórką z jaśniejszymi smugami jest zwarty, ciemnopomarańczowy, delikatny i słodkawy w smaku. Można wykorzystać go praktycznie w całości za wyjątkiem komory nasiennej. Tę dynię możemy spożywać na surowo, np. w sałatkach a nawet wytłoczyć z niej dyniowy sok. Sprawdzi się także na zupę, gnocchi i risotto. Możemy ją upiec przekrojoną wzdłuż na pół i podać z oliwą, solą lub ziołami. Można ja przechowywać nawet 4-8 miesięcy.
znana również jako Butternut, pochodzi z Ameryki Środkowej. Ma charakterystyczny gruszkowaty kształt i jasną skórkę oraz małe gniazdo nasienne i pestki, dzięki czemu nie tracimy wiele miąższu przy oczyszczaniu jej. Dynia piżmowa ma uniwersalne zastosowanie, nadaje się zarówno do faszerowania i pieczenia, jak i przygotowania z niej puree czy zupy. Ma delikatny orzechowy smak. Z tej dyni, a zwłaszcza z jej górnej części można zrobić przepyszne frytki ! Wystarczy pokroić górną część w słupki, natłuścić np. olejem i upiec w piekarniku.
Dynia nie musi być wyłącznie do jedzenia. Istnieje wiele dyni ozdobnych które posłużą nam także jako piękny jesienny akcent w mieszkaniu lub na stole. Większość dyni ozdobnych nie nadaje się do jedzenia. Mają bardzo twardą skórkę i miąższ, ale dzięki temu są odporne na uszkodzenia i doskonale do długiego przechowywania. Postawione na półce w temperaturze pokojowej przetrwają w niezmienionej formie nawet cały rok, do następnych zbiorów.