Wczytuję dane...
Produkt dostępny!
Rodzaj: GRZYBNIA
SKU: 2276
Orientacyjny czas wysyłki: Od 1 do 7 dni roboczych
Sprzedanych produktów: 19
Koszt wysyłki od: 18.90 PLN
Producent: Planto
Planto

Shitake grzybnia w kostce specjalnie przygotowanego podłoża do domowej uprawy ~3kg

Shitake czyli twardziak jadalny nadaje się do spożycia w stanie świeżym, suszonym, nadają się do marynowania. Grzyby Shitake należy poddawać obróbce cieplnej bardzo krótko gdyż w przeciwnym razie twardnieją. Grzyby te zmniejszają zawartość cholesterolu w organizmie i przeciwdziałają stwardnieniu tętnic. W Polsce jest rzadko spotykany, ale na świecie cieszy się popularnością ze względu na swój specyficzny smak i właściwości lecznicze. W Japonii jest od kilkuset lat stosowany do leczenia m.in. guzów, przeziębienia, chorób serca, wysokiego ciśnienia, otyłości, problemów seksualnych i problemów powodowanych starzeniem się. Przeciwnowotworowe działanie grzyba shiitake zostało udowodnione już w latach 60. dzięki eksperymentom przeprowadzanym w Krajowym Instytucie Badania Raka w Tokio. Grzyby Shitake rosną na martwych pniach drzew (głównie dąb, buk, kasztanowiec) na terenach Azji Wschodniej, Chin, Japonii, Półwyspu Indochińskiego. Surowcem leczniczym są całe grzyby podawane w formie suszonej jako suplement diety.

Shitake grzybnia kostka


Uprawa Shitake z kostki

Kostkę należy przechowywać przez 3 dni w temperaturze 14-16'C a następnie zdjąć folię. W pomieszczeniu w którym substrat będzie plonował należy utrzymać wilgotność 90% oraz temperaturę 17-19'C i światło przez 8 godzin. Owocniki należy zbierać codziennie wycinając najbardziej dojrzałe grzyby.

Po zakończeniu pierwszego zbioru który trwa ok 2 tygodni należy substrat oczyścić z pozostałości po zerwanych trzonkach grzybów i innych nieczystości. Następnie oczyszczony substrat zanurzyć w wodzie na 24 godziny. Po ustawieniu na półce należy oczekiwać na kolejny plon który nastąpi po ok 10 dniach. Taki cykl produkcyjny należy powtórzyć 3-5 razy według powyższych wytycznych.

Właściwości lecznicze grzybów Shitake

  • właściwości antyrakowe
  • właściwości antywirusowe
  • działanie anty zakrzepowe
  • działanie antybiotykowe
  • działania regulujące system odpornościowy
  • zastosowanie w terapii przeciw aids i wirusowemu zapaleniu wątroby typu "B"
  • stosowany jako środek zapobiegawczy w profilaktyce chorób wirusowych i przeziębień.
  • wzmacniają system odpornościowy
  • pomagają w zwalczaniu stresu
  • zapobiega powstawaniu przerzutów po usunięciu guzów przewodu pokarmowego
  • chroni przed skutkami ubocznymi chemioterapii.
  • przeciwdziała miażdżycy oraz cukrzycy

Jest również bardzo smaczny i można go wszechstronnie wykorzystywać w kuchni. Jak widać to prawdziwy "eliksir życia" !

Shitake zastosowanie

Grzybnia produkowana jest na bieżąco i wysyłane do klienta świeża - ze względu na specyfikę produktu czas realizacji może się wydłużyć.