Shitake grzybnia w kostce specjalnie przygotowanego podłoża do domowej uprawy ~3kg
Shitake czyli twardziak jadalny nadaje się do spożycia w stanie świeżym, suszonym, nadają się do marynowania. Grzyby Shitake należy poddawać obróbce cieplnej bardzo krótko gdyż w przeciwnym razie twardnieją. Grzyby te zmniejszają zawartość cholesterolu w organizmie i przeciwdziałają stwardnieniu tętnic. W Polsce jest rzadko spotykany, ale na świecie cieszy się popularnością ze względu na swój specyficzny smak i właściwości lecznicze. W Japonii jest od kilkuset lat stosowany do leczenia m.in. guzów, przeziębienia, chorób serca, wysokiego ciśnienia, otyłości, problemów seksualnych i problemów powodowanych starzeniem się. Przeciwnowotworowe działanie grzyba shiitake zostało udowodnione już w latach 60. dzięki eksperymentom przeprowadzanym w Krajowym Instytucie Badania Raka w Tokio. Grzyby Shitake rosną na martwych pniach drzew (głównie dąb, buk, kasztanowiec) na terenach Azji Wschodniej, Chin, Japonii, Półwyspu Indochińskiego. Surowcem leczniczym są całe grzyby podawane w formie suszonej jako suplement diety.
Uprawa Shitake z kostki
Kostkę należy przechowywać przez 3 dni w temperaturze 14-16'C a następnie zdjąć folię. W pomieszczeniu w którym substrat będzie plonował należy utrzymać wilgotność 90% oraz temperaturę 17-19'C i światło przez 8 godzin. Owocniki należy zbierać codziennie wycinając najbardziej dojrzałe grzyby.
Po zakończeniu pierwszego zbioru który trwa ok 2 tygodni należy substrat oczyścić z pozostałości po zerwanych trzonkach grzybów i innych nieczystości. Następnie oczyszczony substrat zanurzyć w wodzie na 24 godziny. Po ustawieniu na półce należy oczekiwać na kolejny plon który nastąpi po ok 10 dniach. Taki cykl produkcyjny należy powtórzyć 3-5 razy według powyższych wytycznych.
Właściwości lecznicze grzybów Shitake
- właściwości antyrakowe
- właściwości antywirusowe
- działanie anty zakrzepowe
- działanie antybiotykowe
- działania regulujące system odpornościowy
- zastosowanie w terapii przeciw aids i wirusowemu zapaleniu wątroby typu "B"
- stosowany jako środek zapobiegawczy w profilaktyce chorób wirusowych i przeziębień.
- wzmacniają system odpornościowy
- pomagają w zwalczaniu stresu
- zapobiega powstawaniu przerzutów po usunięciu guzów przewodu pokarmowego
- chroni przed skutkami ubocznymi chemioterapii.
- przeciwdziała miażdżycy oraz cukrzycy
Jest również bardzo smaczny i można go wszechstronnie wykorzystywać w kuchni. Jak widać to prawdziwy "eliksir życia" !
Grzybnia produkowana jest na bieżąco i wysyłane do klienta świeża - ze względu na specyfikę produktu czas realizacji może się wydłużyć.