Porzeczkoagrest 'Josta' (Ribes x Nidigrolaria) Sadzonka
Porzeczkoagrest powstał z połączenia czarnej porzeczki i agrestu. Próby skrzyżowania tych dwóch gatunków miały miejsce już ponad wiek temu. Chciano połączyć najlepsze cechy owoców. W końcu w Niemczech powstał gatunek nazwany Josta od niemieckiego słowa określającego agrest. Ma pokrój rozłożystego krzewu osiągającego ok 2 metrów wysokości. Krzew bardziej przypomina swoim wyglądem porzeczkę i jest niezwykle plenny, do tego nie posiada kolców. Żółte, drobne kwiaty pojawiają się na nim w kwietniu.
Duże i smaczne owoce są źródłem witamin C i A, jak również kwasów organicznych i soli mineralnych. Wzniesione pędy nie posiadają kolców, a owoce mają barwę ciemnobordową lub fioletową i przypominają rozmiarem agrest. W smaku łączą orzeźwiający smak agrestu z korzenną nutą czarnej porzeczki- to wyjątkowy smak. Liście i pędy wydzielają typową dla czarnej porzeczki woń. Owoce dojrzewają w lipcu i nie mają tendencji do opadania. Musisz ich spróbować.
Porzeczkoagrest obficie plonuje a owoców może być nawet trzy razy więcej niż z krzewu porzeczki.
Porzeczkoagrest 'Josta' uprawa:
Porzeczkoagrest może rosnąć na glebach od podmokłych do przepuszczalnych, zyznych zasadowych lub kwaśnych. Jest prosty w uprawie i mało wymagający- cechuje się wysoką żywotnością. Najlepiej owocują dwuletnie pędy a więc starsze rośliny należy ciąć.
Najwięcej owoców otrzymamy, gdy posadzimy go na stanowisku słonecznym, ale może rosnąć również w półcieniu. Lubi kompostowanie. Jest rośliną mrozoodporną. Nie może go zabraknąć w Twoim ogrodzie.
Porzeczkoagrest 'Josta' zastosowanie:
Owoce porzeczkoagrestu nadają się do spożycia zarówno w surowej jak i przetworzonej formie (wina , galaretki, soki czy dżemy).
Prosta nalewka z porzeczkoagrestu
Potrzebne składniki:
3kg porzeczkoagrestu
1l wody
1lspirytusu
1 kg cukru
garść suszonych śliwek
garść kandyzowanych owoców
Sposób wykonania:
Umyty porzeczkoagrest wsypujemy do dużego słoika i zasypujemy cukrem. Następnie dolewamy po 1 litrze wody i 1 litrze spirytusu. Dodajemy suszone śliwki i kandyzowane owoce. Kilka razy dziennie mieszamy słojem, żeby wszystko ładnie się rozpuściło. Zostawiamy to na 4-6 tygodni. Po tym czasie zlewamy nalewkę i odstawiamy w butelkach w ciemne miejsce.
-
Wysokość sadzonki:
-
Pojemność doniczki:
-
Grupa roślin / Forma:
-
Siła wzrostu:
-
Docelowa wysokość:
-
Ph podłoża:
-
Rodzaj gleby:
-
Pora kwitnienia:
-
Pora owocowania:
-
Owoce:
-
Mrozoodporność:
-
Metoda zbioru:
Ręczny
-
Kolor kwiatów:
Wszystko przebiegło szybko i sprawnie polecam wszystkim zainteresowanym