Papryka Bhut Jolokia czekoladowa (Capsicum chinense x frutescens) nasiona 10 sztuk
Papryka Bhut Jolokia czekoladowa to rzadka odmiana. Pochodzi od Joloki Bhut czerwonej i jest od niej znacznie smaczniejsza. Wytwarza owoce o długości od 6 do 8,5 cm długości a ich średnica waha się między 2,2 a 3 cm. Uprawiana jest głównie w północno-wschodnich rejonach Indii i na terenie Bangladeszu. Jest to jedna z najostrzejszych papryk na świecie osiągająca ponad milion jednostek w Skali Scoville'a. Aby określić ostrość papryki opracowano skalę Scoville'a. Stworzył ją amerykański che mik. Odczucie ostrości w papryce powoduje zawartość kapsaicyny.
Do 2011 roku Jolokia Bhut Czekoladowa była najostrzejszą znaną papryką chili z wynikiem ok 1 mln jednostek w skali Scovilla. Popularna papryka jalapeno osiąga maksymalnie 8 tysięcy jednostek. Aktualnie najostrzejszą papryką chili jest odmiana Carolina Reaper (według księgi rekordów Guinnessa na podstawie testu z 2012) i osiąga ponad 1,5 mln jednostek. Należy bardzo uważać, aby sok papryki nie dostał się do oczu ! Bardzo ostre papryki najlepiej też obierać w rękawiczkach.
Chilli ma działanie rozgrzewające organizm. Trzeba jednak uważać z tego rodzaju papryką, nadmierne spożywanie chili może zwiększyć ryzyko nowotworów żołądka. Aby złagodzić ostry smak po zjedzeniu papryki chilli należy wypłukać usta olejem roślinnym, wypić szklankę tłustego mleka lub zjeść lody, a pieczenie ustanie. Płukanie wodą nie zneutralizuje ostrości.
Papryka Bhut Jolokia czekoladowa uprawa:
Wysiew do doniczek przez cały rok, rośliny można przesadzić pod folię po ostatnich przymrozkach. Nasiona poleca się namoczyć w letniej wodzie, co przyspieszy kiełkowanie. Poleca się zastosować specjalną ziemię do wysiewu warzyw lub krążki torfowe. Później rośliny należy przepikować. Gleba powinna być żyzna, przepuszczalna- papryki nie tolerują przelania (dobrze zrobić drenaż), stanowisko słoneczne, ale nie pełne słońce. Kiełkowanie następuje w przedziale 2 - 4 tygodni. Zbiory 110 dni od wysiewu. Papryki nawozimy regularnie, najlepiej nawozami organicznymi. Papryczki chilli wymagają wysokich temperatur aby dobrze owocowały (dobrze je chować do domu w zimne dni), są to rośliny uprawiane głównie w tropikalnym klimacie, dlatego dobrze zapewnić im temperaturę powyżej 20 st. C. Rośliny można uprawiać w domu wystawiając na zewnątrz w ciepłe dni lub w szklarni.
Papryka Bhut Jolokia czekoladowa (Capsicum chinense x frutescens) zastosowanie:
Używane są głównie w celach kulinarnych, mieszane z innymi warzywami lub mięsem. Bardzo ostre papryki należy używać ostrożnie. Jeżeli nie przepadamy za pikantnymi potrawami to na pewno warto je hodować, że względu na to, że są bardzo dekoracyjne. W postaci surowej i suszonej - do sosów, zup, sałatek i dipów; sproszkowana - stosowana jako przyprawa. Dobrze komponuje się z owocami morza oraz pizzą. Zobacz nasze inne nasiona warzyw.
Wzorowy sklep ogrodniczy, produkt zgodny z opisem, dotarł na czas. Obsługa miła i sprawna i z humorem. Polecam serdecznie :)