Dlaczego warto jeść ostre potrawy?
Dania z dodatkiem ostrych przypraw np. chili mają dobry wpływ na zdrowie człowieka. Oczywiście wszystkiego potrzeba w miarę, dlatego co jakiś czas możemy pozwolić sobie na bardziej pikantne potrawy.
Czy pikantne przyprawy są odpowiednie dla naszego zdrowia?
Otóż zdania są podzielone. Jeśli nie nie mamy problemów ze strony układu pokarmowego czy nerek, można kosztować pikantnych potraw. Co więcej przyprawy które są dość ostre jak papryczki chili posiadają wiele prozdrowotnych właściwości.
Dlaczego lubimy jeść ostre potrawy?
Coraz częściej w restauracjach wybieramy potrawy z odległych zakątków świata i często są one dość intensywnie doprawione i ostre w smaku. W domach także lubimy raz na jakiś czas przygotować sobie ostro przyprawione posiłki. Dlaczego tak robimy? Otóż po pierwsze z chęci poznania innych smaków niż te które dotąd smakowaliśmy a po drugie wybieramy je instynktownie. Wiele osób twierdzi, że jeśli mamy "ochotę na coś" to właśnie tego domaga się nasz organizm i brakuje mu różnych składników mineralnych i witamin. Coś w tym jest, ponieważ czosnek, pieprz czy papryczki chili mają właściwości antybakteryjne. Pikantne potrawy zatem jak najbardziej przysługują się zdrowiu, gdyż hamują rozwój bakterii w organizmie i wzmacniają odporność człowieka. Ostre potrawy rozgrzewają nasz organizm oraz przyczyniają się do większej potliwości. Ale najprzyjemniejszym skutkiem spożywania dań na ostro jest to że kapsaicyna stymuluje wydzielania hormonu szczęścia czyli endorfin.
Zbawienne działanie kapsaicyny
Kapsaicyna to organiczny związek chemiczny, alkaloid, odpowiedzialny za ostry i piekący smak papryki chili. Kapsaicyna rozpuszcza się w alkoholu i tłuszczach. Dlatego jeśli zjemy bardzo ostra potrawę aby pozbyć się piekącego smaku w ustach należy wypić nie wodę ale mleko, zjeść lody lub popić alkoholem. Kapsaicyna zarówno chroni przed rozwojem nowotworów, jak i hamuje już istniejące komórki nowotworowe. Kapsaicyna wspomaga metabolizm i przyśpiesza te procesy, w związku z czym jest wykorzystywana jako środek wspomagający odchudzanie. Dowiedziono również, że kapsaicyna hamuje wzrost Helicobacter pylori, bakterii wywołującej wrzody żołądka. Substancja ta wpływa również na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, a także obniża stężenie cholesterolu we krwi. chroni organizm przed rozwojem osteoporozy oraz cukrzycy. Kapsaicyna chroni przed zatruciami pokarmowymi, dlatego jeśli wyjeżdzamy w tropikalne kraje na wczasy należy spożywać ostre potrawy. Jest ona także składnikiem maści przeciwbólowych i rozgrzewających.
Kto powinien unikać ostrych potraw?
Ponieważ w naszym kraju raczej nie spożywa się bardzo ostrych potraw a w szczególności przyprawionych chili, powinniśmy stopniowo wprowadzać pikantne potrawy. Nasz organizm musi się po prostu przyzwyczaić do ostrego jedzenia. Osoby które nie jedzą na ostro mogą początkowo mieć objawy związane ze spożyciem takich potraw objawiające się min. zgagą. Ostrych potraw powinny unikać osoby które mają problem z cerą. Często młodzież ale nie tylko która ma skłonności do trądziku po zjedzeniu bardzo ostrego jedzenia narzeka że dolegliwości skórne są wzmożone. Osoby z dolegliwościami ze strony narządów układu pokarmowego, nerek i pęcherza także powinny uważać na ostre przyprawy. Jeśli chodzi o kobiety w ciąży, nie ma zasadniczo przeciwwskazań do jedzenia pikantnych potraw. Powinny się od tego wstrzymać kobiety karmiące. Do przyprawiania potraw można używać chili (świeże, suszone, sproszkowane), pieprzu (cayenne, czarny, zielony, biały, kolorowy), czosnku, curry, papryki, imbiru czy kurkumy.