Wczytuję dane...
Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona warzyw
SKU: 2496
Orientacyjny czas wysyłki: 24 godzin
Koszt wysyłki od: 13.99 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Papryka chilli Habanero czerwona nasiona

Papryka chilli Habanero czerwona (Capsicum annuum) nasiona 0,15g

Papryka Chili Habanero czerwona to prawdziwa celebrytka wśród papryk ostrych- jedna z najsłynniejszych. Habanero to mocna papryka chilli, którą uprawia się głównie na Meksyku na półwyspie Jukatan. Aby określić ostrość papryki opracowano skalę Scoville'a. Stworzył ją amerykański chemik. Odczucie ostrości w papryce powoduje zawartość kapsaicyny. Papryka Habanero czerwona osiąga w skali Scoville'a nawet 350 tysięcy jednostek, dla porównania papryka jalapeno osiąga maksymalnie 8 tysięcy w tej skali. Aktualnie najostrzejszą papryką chili jest odmiana Carolina Reaper (według księgi rekordów Guinnessa na podstawie testu z 2012) i osiąga ponad 1,5 mln jednostek. Papryka Habanero dorasta do ok 120cm, jej owoce są intensywnie czerwone, mają do 6cm i przypominają w smaku morele, oczywiście za wyjątkiem ich piekielnej ostrości przez którą dla wielu na surowo jest nie do ruszenia. Należy bardzo uważać, aby sok papryki nie dostał się do oczu ! Bardzo ostre papryki najlepiej też obierać w rękawiczkach.

Warto wiedzieć, że oprócz smakowych walorów, chili ma także działanie rozgrzewające oraz pobudzające układ krążenia. Miłośnicy tego rodzaju papryki powinni jednak uważać, gdyż nadmierne spożywanie chili może zwiększyć ryzyko chorób żołądka. A jeśli już nie mogą się powstrzymać przed jej spożyciem, to powinni zapamiętać sposób na złagodzenie jej ostrego smaku. Wystarczy po zjedzeniu wypłukać usta olejem roślinnym, wypić szklankę tłustego mleka lub zjeść lody, a pieczenie ustanie. W tym przypadku płukanie wodą nie przyniesie zamierzonego efektu. Zobacz nasze inne nasiona warzyw.


Ostre papryczki klasyfikacja

Papryka Habanero jak uprawiać ?

Wysiew papryki możemy przeprowadzać do doniczek przez cały rok. Aby uprawa cieszyła się powodzeniem zaleca się wysiewać nasiona na krązki torfowe. Małe rośliny można przesadzić pod folię/pod osłony po majowych przymrozkach. Papryki lubią żyzną glebę, próchniczą, stanowisko musi być słoneczne. Kiełkowania następuje w przedziale od dwóch do czterech tygodni. Zbiory możemy przeprowadzać po ok 110 dniach od wysiewu. Habanero używane jest głównie w celach kulinarnych, mieszane z innymi warzywami lub mięsem. Bardzo ostre papryki należy używać ostrożnie. Jeżeli nie przepadamy za pikantnymi potrawami to na pewno warto je hodować, że względu na to, że są bardzo dekoracyjne. Habanero to niesamowita bomba witaminowa, jako dodatek do każdego posiłku. Papryka jest bogatym źródłem witaminy C – bardzo ważnego uczestnika procesów, które chronią organizm przed atakami wirusów. Pod względem zawartości tego składnika zajmuje pierwsze miejsce wśród wszystkich warzyw. Średniej wielkości strąk zapewnia 150 proc. naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C, której papryka (w przeciwieństwie do wielu innych warzyw) nie traci w trakcie gotowania, pieczenia czy suszenia. Najwięcej witaminy C znajdziemy w odmianach czerwonych, które zawierają także bardzo dużo (jedenaście razy więcej niż zielone) beta-karotenu, czyli przeciwutleniacza chroniącego organizm przed poważnymi chorobami, zapewniającego piękną cerę i zwalniającego proces powstawania zmarszczek.

  • Cykl rośliny: 

    jednoroczna

  • Pora siewu: 

    cały rok w doniczkach

  • Pora zbiorów: 

    cały rok

  • Rozstawa: 

    -

Zaloguj się
2021-04-20 15:07:33 - Emanuela

Nasiona posiane, zobaczymy jakie będą plony :). Polecam ten sklep - pełna profeska.