Ostre potrawy z różnych stron świata
Kuchnia meksykańska, chińska czy tajska charakteryzuje się potrawami o specyficznych smakach. W dużej mierze potrawy te są ostre, przyprawione różnymi gatunkami papryczek chili.
Dania azjatyckie czy meksykańskie możesz samemu przygotować w domu. Wystarczy znać dobry przepis a z pewnością poradzisz sobie z pikantnym daniem. Oto kilka przepisów na ostre potrawy z kuchni całego świata. Chili con carne to najpopularniejsze danie kuchni meksykańskiej. Podstawą tego dania jest drobno posiekane mięso wołowe oraz różne gatunki papryczek chili. Pochodzenie tego dania owiane jest także legendą która głosi, że na początku XVII w. w hiszpańskim klasztorze żyła pewna zakonnica. Mówiono, że miała ona wizje, że jej duch opuszcza ciało i i wędruje na drugą stronę Atlantyku, aby nawracać Indian. Legenda mówi, że jej duch podczas jednej z wypraw dostał od Pogan przepis na chili con carne. Danie to zyskało również wielką popularność w USA a w Teksasie chili con carne zarejestrowano jako tamtejszą potrawę.
Jakie składniki potrzebne będą na "Chili con carne"?
500 g wołowiny 1 cebula 1 ząbek czosnku 400 g pomidorów krojonych z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 500 ml bulionu wołowego 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1 papryka czerwona 1 ostra papryczka chili 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, oregano, mielona kolendra Mięso myjemy osuszamy i kroimy w drobną kostkę lub mielimy. Papryczkę czerwoną oraz chili oczyszczamy, usuwamy gniazda nasienne i drobno kroimy. Cebulę i czosnek siekamy. W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy do momentu, aż się ładnie zeszklą. Dodajemy mięso i obsmażamy. Dokładamy obydwie papryki, podlewamy bulionem i dusimy ok. 1 godziny. Po tym czasie dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę, fasolę, koncentrat pomidorowy i pokrojone pomidory z puszki. Gotujemy przez kolejne 20 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i mieloną kolendrą. Chili con carne można podawać z ryżem, białym pieczywem czy plackami tortilli.
Kuchnia tajska również obfituje w potrawy o wyrazistym , ostrym smaku. Każdy kto był w Tajlandii musi spróbować zupy Tom Yam! Jeśli natomiast nie wybierasz się w podróż, możesz samodzielnie ugotować tę zupę, oto przepis:
Zupa Tom Yam
1 l bulionu 30 g pasty Tom Yum 100 ml mleka kokosowego (opcjonalnie) 1/3 puszki krojonych pomidorów 100 g grzybów chińskich (pochwiaków) z puszki 200 g oczyszczonych krewetek 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka soku z cytryny Do garnka wlej bulion, dodaj pastę tom yum i wszystko razem zagotuj. Następnie dodaj mleko kokosowe, pomidory oraz odcedzone i pokrojone na połówki grzyby. Gotuj wszystko razem przez 5 min. Dodaj oczyszczone (z pancerzy, ogonków i jelit) krewetki i zagotuj na małym ogniu przez ok. 1 min. Dopraw sosem rybnym i sokiem z cytryny. Dodaj posiekany szczypiorek, liście kolendry, pokrojoną papryczkę chili oraz liście tajskiej bazylii ( może być zwykła bazylia).
Dobrze nam znana kuchnia chińska oferuje nie tylko dania słodko- kwaśne ale również pikantne. Jednym z dań chińskich o dość wyrazistym smaku jest wieprzowina po chińsku z ananasem.
Wieprzowina po chińsku z ananasem
1 polędwiczka wieprzowa 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g ryżu 1/2 puszki ananasa 1 czerwona papryka 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili 3 cm kawałek imbiru 2 łyżki oleju roślinnego szczypiorek oraz sos: 1/3 szklanki syropu ananasowego z puszki, 5 łyżek sosu sojowego,3 łyżki octu ryżowego. Mięso umyć, osuszyć, odciąć białą błonę na zewnętrznej stronie polędwiczki. Mięso przekroić wzdłuż na pół, następnie w poprzek włókien na jak najcieńsze plasterki. Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące ziemniaczanej. Nastawić ryż na gotowanie. Odsączyć ananasa z zalewy (część zalewy wykorzystamy do sosu), pokroić na kawałki. Paprykę pokroić w paski, cebulę pokroić w piórka. Papryczkę chili przekroić wzdłuż, usunąć pestki, następnie drobno posiekać. Czosnek i imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Przygotować sos: wymieszać wszystkie składniki w miseczce. W woku lub w wysokiej, dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, włożyć przygotowane warzywa (paprykę, cebulę, papryczkę chili, czosnek i imbir) i mieszając smażyć na większym ogniu przez około 3 minuty. Dodać odsączonego ananasa i wymieszać. Smażyć razem przez ok. 2 minuty, następnie wszystko wyjąć na talerz. Dodać drugą łyżkę oleju do woka i włożyć polędwiczkę, zwiększyć ogień do dużego i smażyć przez około 3 minuty co chwilę mieszając aby równomiernie się obsmażała. Włożyć z powrotem warzywa z ananasem i wymieszać, następnie wlać sos. Gotować na dużym ogniu przez około 2 minuty aż sos zgęstnieje, w międzyczasie co chwilę zamieszać. Posypać szczypiorkiem i podawać z ryżem.