Wczytuję dane...

Ogórek

nasiona ogórka

Ogórek- pochodzenie:

Podobno ogórek był już znany 5000 lat temu i już wtedy próbowano go uprawiać. Ojczyzną ogórka są prawdopodobnie Indie. Jako roślina typowo uprawna, ogórek znany był starożytnym Grekom. Stamtąd warzywo to przenikło do Rzymu. Ogórki używane tam były jako orzeźwiająca przekąska. Tam również zapoczątkowano kiszenie ogórków w beczkach. Do Polski trafiły najprawdopodobniej przez Rosję i Bizancjum w IX wieku.

Ogórek- dlaczego warto ją jeść:

Ogórek w 97% składa się z wody. Dlatego jego właściwości odżywcze szczególnie powinniśmy docenić w czasie upałów. Szybko ugasi nasze pragnienie. Ma także mało kalorii i jest zalecany osobom odchudzającym się. Ogórek jest bogaty w przeciwutleniacze i kukurbitacyny- substancje chroniące przed rakiem. Ma też działanie moczopędne przez co zalecany jest w infekcjach dróg moczowych i chorobach nerek. Ponadto oczyszcza organizm z toksyn. Ogórek zawiera witaminy: C, B6, A, E, K, Kwas foliowy, Tiamina, Ryboflawina, Niacyna, oraz minerały: Magnez, Żelazo, Wapń, Fosfor, Potas, Sód, Cynk.

Jak uprawiać ogórka:

Ogórki najlepiej rosną najlepiej na stanowiskach słonecznych. Wymagają żyznej gleby. Wymaga również intensywnego podlewania. Nasiona ogórka możemy wysiewać do gruntu w drugiej połowie maju, gdy minie niebezpieczeństwo wiosennych przymrozków. Nasiona ogórka wysiewamy w rozstawie 60x40 cm lub 100x20 cm, po 2-3 nasiona w punkt. 

Sortuj według: Wyświetl po produktów