Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona warzyw
SKU: 3149
Orientacyjny czas wysyłki: 1 do 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 5.50 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Ogórek Biały Konserwowy White Wonder (Cucumis sativus) 2g

Człowiek zna Ogórki od prawie 5000 lat. Uprawę w szklarniach i kiszenie ogórków w beczkach znane było już w starożytnym Rzymie. W Polsce ogórki uprawia się od kilkuset lat. Bardzo popularne są kiszone ogórki. Kwaszenie to jedna z najstarszych i najbardziej popularnych metod utrwalania żywności. Warzywa kwaszone są bardzo smaczne i bogate w witaminy- poprawiają odporność organizmu. Ogórki kiszone to świetne źródło witaminy C, to również doskonała, niskokaloryczna zakąska.

Odmiana White Wonder to nowość w naszych przydomowych ogródkach. Niezwykle oryginalny bo ma białą skórkę. To wczesna odmiana którą bez problemów możesz uprawiać w gruncie. Biały ogórek ma ok 8/10 cm długości także idealnie nadaje się do konserwowania jako korniszony. Ma gładką skórkę i mało brodawek i jest bardzo kształtny. Wspaniale sprawdzi się też przy dekorowaniu potraw.


Ogórek Biały Konserwowy White Wonder uprawa:

Ogórka White Wonder wysiewamy w maju, w rzędy co 80-100 cm. Nasiona wysiewamy w rzędach pojedynczo lub gniazdowo po 2-3 nasiona co 15 cm. Wschody następują po ok. tygodniu/dwóch. Można przyspieszyć wzrost roślin okrywając je włókniną. Ogórki lubią glebę silnie nawożoną, zasobną w wodę i przepuszczalną. Stanowisko i gleba muszą być ciepłe. Ogórki lubią nawożenie -  bardzo ważne jest aby zasilać rośliny co ok. 2 tygodnie. Najlepsze są nawozy bogate w potas, płynne nawozy organiczne (np. Bio Złoto, Biohumus). Ważne jest też podlewanie, szczególnie w okresie kwitnienia i wzrostu owoców.


Ogórek Biały Konserwowy White Wonder zastosowanie:

Ogórki to uniwersalna warzywa. W postaci surowej najczęściej jadamy ogórki na kanapkach z dodatkiem innych świeżych warzyw. Cienkie plasterki z dodatkiem śmietany stanowią wyśmienity dodatek do obiadu- mizerię, a utarte drobno na tarce w towarzystwie czosnku komponują się w aromatyczne tzatziki.
Możemy je kisić i marynować w occie w całości lub w plastrach. A po zalaniu ich wodą z solą otrzymujemy ogórki małosolne. Z kiszonych ogórków powstaje nasza tradycyjna zupa ogórkowa. Biały ogórek ma także walory dekoracyjne, przyozdobisz nim potrawy. Doskonale nadaje się do konserowania.

  • Cykl rośliny: 

    jednoroczna

  • Gramatura: 

    2 g

  • Pora siewu: 

    V

  • Pora zbiorów: 

    VII - IX

  • Rozstawa: 

    80-100 x 15 cm

Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...