Ogórek Gruntowy Konserwowy Parys (Cucumis sativus) nasiona XL 100g
Ogórki konserwowe sprawdzają się świetnie jako dodatek do obiadu, kanapek lub samodzielna przekąska.
Ogórek Parys jest bardzo plenna nadaje się do konserwowania, kwaszenia i na sałatki, a szczególnie tak lubianą mizerię. Wydłużone owoce pokryte są wyraźnymi jasnymi smugami, charakteryzuje je niewielka ilość grubych brodawek. Ogórek ten jest odporny na mączniaka rzekomego - to sprawia, że jest prosty w uprawie.
Ogórek jest jednym z najstarszych w uprawie warzyw. Warzywo to szybko zostało docenione zarówno za walory smakowe, jak i odżywcze. Pierwsza hodowla ogórka szklarniowego miała miejsce za sprawą Króla Francji - Ludwika XIV. teraz ogórki uprawiane są na całym globie. Ciężko wyobrazić sobie bez ogórków codzienną dietę.
Ogórek Gruntowy Konserwowy Parys uprawa
Wysiew w II i III dekadzie maja w rzędy co 80-90 cm na glebach słabszych, co 110-120 cm na glebach żyznych. Siać w rzędach pojedynczo lub gniazdowo po 2-3 nasiona ogórka co 15 cm. Ogórki lubią gleby silnie nawożone, zasobne w wodę, przepuszczalne, ciepłej.
Ogórek Gruntowy Konserwowy Parys zastosowanie
Ogórki to bardzo wszechstronne warzywa, jeśli chodzi o użycie ich w kuchni. Surowe najczęściej i najchętniej jadamy na kanapkach z dodatkiem innych świeżych warzyw. W takiej postaci rewelacyjnie sprawdzają się w różnego typu sałatkach – warzywnych, mięsnych czy z owocami morza. Pocięte na cienkie plasterki z dodatkiem śmietany stanowią wyśmienity dodatek do obiadu, zwany mizerią, a utarte drobno na tarce w towarzystwie czosnku komponują się w aromatyczne tzatziki.
Możemy je kisić i marynować w occie w całości lub w plastrach. A po zalaniu ich wodą z solą otrzymujemy ogórki małosolne – bardzo popularny przysmak. Z kiszonych ogórków powstaje nasza tradycyjna zupa ogórkowa.