Ogórek Korniszonowy Cornichon de Paris (Cucumis sativus) nasiona 5g
Ogórek jest jednym z najstarszych w uprawie warzyw. Znany był już 3 tysiące lat temu mieszkańcom zachodniej Azji. Jednak jego korzenie sięgają Indii, obszaru leżącego między Zatoką Bengalską a Himalajami. Stamtąd bardzo szybko dotarł do innych starożytnych ludów, jak Ariowe, Arabowie, Grecy czy Rzymianie. Do Ameryki trafił zaś za sprawą Krzysztofa Kolumba i jego morskich wypraw. Warzywo to szybko zostało docenione zarówno za walory smakowe, jak i odżywcze. Król Francji Ludwik XIV jako pierwszy w historii zapoczątkował hodowlę szklarniową ogórka. Obecnie uprawiany jest on na całym świecie.
Ogórek Korniszonowy Cornichon de Paris to odmiana ustalona, średniowczesna, plenna. Owoce krótkie, cylindryczne, zielone z nielicznymi brodawkami, najlepiej zbierać gdy osiągną 3-5 cm długości. Szczególnie przydatna do konserwowania jako korniszony. Wartość odżywcza ogórków jest niewielka, lecz są cenne ze względu na smak i zawartość wielu związków o charakterze zasadowym, co korzystnie wpływa na trawienie i odkwasza organizm.
Ogórek Korniszonowy Cornichon de Paris podawaj jako dodatek, zakąskę do potraw, przeważnie mięsnych i do wódki. Ogórki wykorzystywane są również w kosmetyce, ze względu na dobroczynny wpływ na skórę. Mają niską wartość odżywczą, zawierają niewiele witaminy C, bardzo małą ilość kalorii, poza tym niewielkie ilości wapnia, potasu, fosforu, sodu, magnezu, żelaza, kwasu foliowego, witamin z grupy B. Zobacz nasze inne nasiona warzyw.
Ogórek Korniszonowy Cornichon de Paris uprawa:
Ogórek Korniszonowy Cornichon de Paris uprawiaj zawsze w pierwszym roku po oborniku. Nasiona ogórka wysiewaj do gruntu, gdy temperatura gleby wynosi 10-20 st. C - czyli po 15-20 maja, gdy można już wykluczyć nocne przymrozki. Do wysiewu Ogórka Korniszonowego Cornichon de Paris najlepiej użyj odpowiedniego podłoża do warzyw oraz nawozu do warzyw.