Wczytuję dane...
Chwilowy brak. Informacja o dostępności na email.
Rodzaj: Nasiona na kiełki
SKU: 4116
Orientacyjny czas wysyłki: 48 godzin
Koszt wysyłki od: 8.99 PLN
Producent: Vilmorin
Vilmorin

nasiona na kiełki fenkuł

Nasiona na Kiełki - Fenkuł (koper włoski) 5g

Kiełki kopru włoskiego to bogate źródło witamin: A, B, C, oraz wapnia, potasu i innych mikro- i makroskładników niezbędnych w codziennej diecie. Olejki eteryczne zawarte w kiełkach wykazują działanie antyseptyczne, oczyszczające, zwalczają niestrawność oraz mają właściwości moczopędne i rozkurczowe. W smaku kiełki przypominają sam koper włoski, wobec czego pasują do wybornych dań mięsnych, warzywnych, twarożków, sosów, chłodników, surówek i potraw jajecznych.

Kiełki kopru włoskiego - właściwości:

  • Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych czy warzyw mają wyjątkowo dużą wartość odżywczą. Zmiany w kiełkujących nasionach następują szybko, zawartość witamin wzrasta wielokrotnie w ciągu kilku dni. Tak wyhodowane kiełki możemy spożywać w surówkach, sałatkach, na kanapkach. Możemy je mieszać z twarożkami, jajami na twardo, masłem czy majonezem a także dodawać do zup, sosów czy makaronu. Mają wszechstronne zastosowanie w kuchni.
  • Kiełki bogate są w ważne dla nas składniki mineralne i witaminy, m.in witaminy A,B,C,E,H. Zapewniają także dużą ilość wapnia, żelaza, magnezu, potasu oraz biotyny, cynku i selenu. Dostarczają także mikroelementów (lit, chrom).
  • Mają wiele zalet: - obniżają poziom cholesterolu, - chronią przed anemią, - regenerują i zwiększają odporność, - działają korzystnie na włosy, - odchudzają i odmładzają - to tylko część ich pozytywnych właściwości.


Jak posiać kiełki fenkuła czyli kopru włoskiego?

Produkcję kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy: wypukłe nasiona zamoczyć na 3-6 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, a następnie równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Dodać wody do dolnego poziomu siatki i dbać o jej systematyczne uzupełnienie i wymianę, jednocześnie zraszając nasiona w ciągu kilku następnych dni. Kiełki można także produkować w słoiku: wypłukane nasiona wsypać do czystego słoika i zalać na kilka godzin wodą. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoikiem gazą, obwiązać i zlewać wodę dwa razy dziennie. Po 3-5 dniach kiełki są gotowe do spożycia.

  • Gramatura: 

    5g

  • Pora siewu: 

    cały rok

  • Pora zbiorów: 

    cały rok

  • Rozstawa: 

    równomiernie rozłożyć na siatce