Wczytuję dane...
Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona na kiełki WG
SKU: 3829
Orientacyjny czas wysyłki: 1-5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 15.99 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

nasiona na kiełki mieszanka łagodna duże opakowanie xxl

Nasiona na Kiełki - Mieszanka łagodna duże opakowanie 250g

Wielowiekowa tradycja uprawy i spożywania kiełków potwierdza powiedzenie, że stare sprawdzone sposoby są niezawodne. Na początku - głównie w Chinach - kiełki stosowano w celach medycznych, aby przeciwdziałać wielu chorobom. Z czasem uznano je za jeden ze składników codziennej diety, np. Aztecy wypiekali z nich chleb. W obecnych czasach spożywanie kiełków nie traci na popularności. Kiełki to wartościowe uzupełnienie diety, tworzące tarczę ochronną przed chorobami cywilizacyjnymi. Naszą propozycją skierowaną do Państwa jest Mieszanka nasion na kiełki, składającą się z gatunków tworzących łagodną kompozycję smakową - idealną dla zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Mieszanka zawiera nasiona: fasoli Mung, lucerny, kapusty czerwonej, rzodkiewki i soczewicy. Dzięki różnorodności gatunków zyskujemy dużą dawkę składników odżywczych, witamin i soli mineralnych. Jest to zatem uniwersalna mieszanka dla każdego miłośnika zdrowej, nieprzetworzonej żywności. Mix smaków sprawdzi się na każdej kanapce - z tak różnorodną porcją kiełków każda, nawet najbardziej wyszukana potrawa, będzie pyszna i niepowtarzalna w smaku.

Kiełki łagodne w smaku - właściwości:

  • Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych czy warzyw mają wyjątkowo dużą wartość odżywczą. Zmiany w kiełkujących nasionach następują szybko, zawartość witamin wzrasta wielokrotnie w ciągu kilku dni. Tak wyhodowane kiełki możemy spożywać w surówkach, sałatkach, na kanapkach. Możemy je mieszać z twarożkami, jajami na twardo, masłem czy majonezem a także dodawać do zup, sosów czy makaronu. Mają wszechstronne zastosowanie w kuchni.
  • Kiełki bogate są w ważne dla nas składniki mineralne i witaminy, m.in witaminy A,B,C,E,H. Zapewniają także dużą ilość wapnia, żelaza, magnezu, potasu oraz biotyny, cynku i selenu. Dostarczają także mikroelementów (lit, chrom).
  • Mają wiele zalet: - obniżają poziom cholesterolu, - chronią przed anemią, - regenerują i zwiększają odporność, - działają korzystnie na włosy, - odchudzają i odmładzają - to tylko część ich pozytywnych właściwości.


Jak zrobić kiełki w domu z mieszanki łagodnej?

Produkcję kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy: wypukłe nasiona zamoczyć na 3-6 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, a następnie równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Dodać wody do dolnego poziomu siatki i dbać o jej systematyczne uzupełnienie i wymianę, jednocześnie zraszając nasiona w ciągu kilku następnych dni. Kiełki można także produkować w słoiku: wypłukane nasiona wsypać do czystego słoika i zalać na kilka godzin wodą. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoikiem gazą, obwiązać i zlewać wodę dwa razy dziennie. Po 3-5 dniach kiełki są gotowe do spożycia.

  • Gramatura: 

    250 g

  • Pora siewu: 

    cały rok

  • Pora zbiorów: 

    cały rok

Polecamy