Wczytuję dane...
Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona na kiełki WG
SKU: 3828
Orientacyjny czas wysyłki: Od 1 do 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 16.90 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Nasiona na Kiełki - Mieszanka azjatycka duże opakowanie 250g

Wielowiekowa tradycja uprawy i spożywania kiełków potwierdza, że stare sprawdzone sposoby są najlepsze. Na początku - głównie w Chinach-  polecano je w celach medycznych, aby przeciwdziałać wielu chorobom. Z czasem uznano je za jeden ze składników codziennej diety, np. Aztecy wypiekali z nich chleb. Z mądrości starożytnych Chińczyków korzystał w XVIII w. James Cook, słynny angielski podróżnik i odkrywca nowych lądów. Nie wiedziano jeszcze nic o witaminie C, lecz na jego żaglowcach świeżo skiełkowane ziarno jęczmienia chroniło marynarzy przed groźnym szkorbutem.

Dziś jedzenie kiełków nie traci na popularności. Kiełki to wartościowe uzupełnienie diety, dające ochronę przed chorobami cywilizacyjnymi.

Nasiona na Kiełki Mieszanka Azjatycka to kompozycja smakowa inspirowana Kuchnią Dalekiego Wschodu, która co raz bardziej jest u nas popularna. Mieszanka zawiera nasiona: ciecierzycy, fasoli Mung, fasoli Adzuki oraz soi. Wyprodukowane z nich kiełki stanowią cenne źródło łatwo przyswajalnego wapnia, białka i wielu witamin.


Co dają nam kiełki i dlaczego warto je jeść ?



   * Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych czy warzyw mają wyjątkowo dużą wartość odżywczą. Zmiany w kiełkujących nasionach następują szybko, zawartośc witamin wzrasta wielokrotnie w ciągu kilku dni. Tak wyhodowane kiełki możemy spożywać w surówkach, sałatkach, na kanapkach. Możemy je mieszać z twarożkami, jajami na twardo, masłem czy majonezem a także dodawać do zup, sosów czy makaronu. Mają wszechstronne zastosowanie w kuchni.

  * Kiełki bogate są w ważne dla nas składniki mineralne i witaminy, m.in witaminy A,B,C,E,H. Zapewniają także dużą ilość wapnia, żelaza, magnezu, potasu oraz biotyny, cynku i selenu. Dostarczają także mikroelementów (lit, chrom).

   * Mają wiele zalet: - obniżają poziom cholesterolu, - chronią przed anemią, - regenerują i zwiększają odpornośc, - działają korzystnie na włosy, - odchudzają i odmładzają - to tlko część ich pozytywnych właściwości.


Uprawa nasiona na kiełki:

Produkcję kiełków najlepiej rozpocząć z użuciem kiełkownicy. Nasiona trzeba namoczyć na kilka godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, a nastepnie równomiernie rozłożyć na Kiełkownicy. Kiełki można także produkować w słoiku: wypłukane nasiona wsypać so czystego słoika i zalać na kilka godzin wodą. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoikiem gazą, obwiązać i zlewać wodę dwa razy dziennie. Kiełki mieszanki azjatyckiej są gotowe do spożycia już po ok 3/ 4 dniach.

  • Gramatura: 

    250 g

  • Pora siewu: 

    cały rok

  • Pora zbiorów: 

    cały rok