Nasiona na Kiełki - Lucerna duże opakowanie 250g
Kiełki Lucerny znane już były w starożytnych Chinach. Stosowane były także przy dolegliwościach układu trawiennego i nerek. Każdy może wyhodować zdrowe kiełki w swoim domu w bardzo prosty sposób. Warto mieć kiełki lucerny zawsze pod ręką. Kiełki Lucerny są źródłem rzadko występującej w roślinach witaminy B12, która jest odpowiedzialna za produkcję czerwonych krwinek. Dlatego szczególnie polecamy je Wegetarianom i Kobietom w ciąży. Podobnie jak kiełki soi, podawać je można do potraw na ciepło z woka lub patelni. Wyśmienicie smakują także w sałatkach i jako dodatek do kanapek. Dzięki delikatnemu i lekko orzechowemu posmakowi, śmiało zjadać je można nawet same.
Kiełki Lucerny - właściwości:
- Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych czy warzyw mają wyjątkowo dużą wartość odżywczą. Zmiany w kiełkujących nasionach następują szybko, zawartość witamin wzrasta wielokrotnie w ciągu kilku dni. Tak wyhodowane kiełki możemy spożywać w surówkach, sałatkach, na kanapkach. Możemy je mieszać z twarożkami, jajami na twardo, masłem czy majonezem a także dodawać do zup, sosów czy makaronu. Mają wszechstronne zastosowanie w kuchni.
- Kiełki bogate są w ważne dla nas składniki mineralne i witaminy, m.in witaminy A,B,C,E,H. Zapewniają także dużą ilość wapnia, żelaza, magnezu, potasu oraz biotyny, cynku i selenu. Dostarczają także mikroelementów (lit, chrom).
- Mają wiele zalet: - obniżają poziom cholesterolu, - chronią przed anemią, - regenerują i zwiększają odporność, - działają korzystnie na włosy, - odchudzają i odmładzają - to tylko część ich pozytywnych właściwości.
Jak sadzić kiełki lucerny?
Produkcję kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy: wypukłe nasiona zamoczyć na 3-6 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, a następnie równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Dodać wody do dolnego poziomu siatki i dbać o jej systematyczne uzupełnienie i wymianę, jednocześnie zraszając nasiona w ciągu kilku następnych dni. Kiełki można także produkować w słoiku: wypłukane nasiona wsypać do czystego słoika i zalać na kilka godzin wodą. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoikiem gazą, obwiązać i zlewać wodę dwa razy dziennie. Po 3-5 dniach kiełki są gotowe do spożycia.