Wczytuję dane...
Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona na kiełki WG
SKU: 3798
Orientacyjny czas wysyłki: Od 1 do 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 16.90 PLN
Producent: Toraf
Toraf

Nasiona na Kiełki - Fasola Mung duże opakowanie 250g

Fasola Mung to wspaniałe źródło białka- w dodatku białka łatwo przyswajalnego. Fasola Mung to  najważniejsze warzywo strączkowe Chin. Jest tam powszechnie użytkowana. Kiełki tej fasoli są bardzo snaczne, to nieodzowny składnik makaronów w stylu chińskich czy tajskim. Stanowią bogate źródło białka oraz składników mineralnych: potasu, fosforu, wapnia, magnezu, sodu, cynku i witamin:E, B2,B1,B6,B3. Mają też bardzo inną bardzo ważną cechę - obnizją poziom ''Złego cholesterolu''.

Najczęściej kiełki fasoli mung używa się w daniach kuchni azjatyckiej ale będą tez pasować do kanapek i sałatek,


Co dają nam kiełki i dlaczego warto je jeść ?



   * Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych czy warzyw mają wyjątkowo dużą wartość odżywczą. Zmiany w kiełkujących nasionach następują szybko, zawartośc witamin wzrasta wielokrotnie w ciągu kilku dni. Tak wyhodowane kiełki możemy spożywać w surówkach, sałatkach, na kanapkach. Możemy je mieszać z twarożkami, jajami na twardo, masłem czy majonezem a także dodawać do zup, sosów czy makaronu. Mają wszechstronne zastosowanie w kuchni.

  * Kiełki bogate są w ważne dla nas składniki mineralne i witaminy, m.in witaminy A,B,C,E,H. Zapewniają także dużą ilość wapnia, żelaza, magnezu, potasu oraz biotyny, cynku i selenu. Dostarczają także mikroelementów (lit, chrom).

   * Mają wiele zalet: - obniżają poziom cholesterolu, - chronią przed anemią, - regenerują i zwiększają odpornośc, - działają korzystnie na włosy, - odchudzają i odmładzają - to tlko część ich pozytywnych właściwości.


Uprawa nasiona na kiełki:

Produkcję kiełków najlepiej robić z użuciem kiełkownicy. Nasiona nalezy zamoczyć na 10/12 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, a nastepnie równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Kiełki można także produkować w słoiku: wypłukane nasiona wsypać so czystego słoika i zalać na kilka godzin wodą. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoikiem gazą, obwiązać i zlewać wodę dwa razy dziennie. Fasola Mung kiełkuje szybko bo już po ok 2-4 dniach.

  • Gramatura: 

    250 g

  • Pora siewu: 

    cały rok

  • Pora zbiorów: 

    cały rok

Polecamy