Nasiona na kiełki - Brokuł 100g opakowanie XXL
Cena regularna:
towar niedostępny
Nasiona na Kiełki - Brokuł duże opakowanie 100g
Czy to zimą, czy na wiosnę potrzebujesz witaminowego zastrzyku, sięgnij po kiełki brokuła. Z maleńkich, niepozornych nasionek wyrastają kiełki, obfitujące w witaminę A, C, K i witaminy z grupy B. Pikantne w smaku kiełki brokuła rewelacyjnie pasują do sałatek, wędzonego łososia, wędlin oraz grillowanych steków wieprzowych. Dodane do zapiekanych ziemniaczków nadają im wyrazistości i lekkiej ostrości. Dobrze komponują się także z sosami majonezowymi i śmietanowymi, dzięki czemu mogą zastępować szczypiorek. Co więcej, jedzone regularnie wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy, obniżają ciśnienie oraz zapobiegają udarom mózgu.
Dlaczego warto jeść kiełki?
- Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych czy warzyw mają wyjątkowo dużą wartość odżywczą. Zmiany w kiełkujących nasionach następują szybko, a zawartość witamin wzrasta wielokrotnie w ciągu kilku dni. Tak wyhodowane kiełki możemy spożywać w surówkach, sałatkach, na kanapkach. Możemy je mieszać z twarożkami, jajami na twardo, masłem czy majonezem, a także dodawać do zup, sosów czy makaronu. Mają wszechstronne zastosowanie w kuchni.
- Kiełki bogate są w ważne dla nas składniki mineralne i witaminy, m.in. witaminy A, B, C, E, H. Zapewniają także dużą ilość wapnia, żelaza, magnezu, potasu oraz biotyny, cynku i selenu. Dostarczają również mikroelementów (lit, chrom).
- Mają wiele zalet: obniżają poziom cholesterolu, chronią przed anemią, regenerują i zwiększają odporność, działają korzystnie na włosy, odchudzają i odmładzają – to tylko część ich pozytywnych właściwości.
Produkcja kiełków
Produkcję kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy: wypukłe nasiona zamoczyć na 3-6 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, a następnie równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Dodać wody do dolnego poziomu siatki i dbać o jej systematyczne uzupełnienie oraz wymianę, jednocześnie zraszając nasiona w ciągu kilku następnych dni. Kiełki można także produkować w słoiku: wypłukane nasiona wsypać do czystego słoika i zalać na kilka godzin wodą. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoikiem gazą, obwiązać i zlewać wodę dwa razy dziennie. Po 3-5 dniach kiełki są gotowe do spożycia.

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!






Dlaczego warto nam zaufać?


17,99 zł

42,99 zł