Wczytuję dane...
Chwilowy brak. Informacja o dostępności na email.
Rodzaj: Nasiona na kiełki
SKU: 2141
Orientacyjny czas wysyłki: 48 godzin
Koszt wysyłki od: 13.99 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

nasiona na kiełki soja

Nasiona na Kiełki - Soja (Glicyne max) 40g

Soja, uznana roślina z bogatym zapleczem pełnowartościowego białka, w diecie wegan i wegetarian skutecznie zastępuje wartości odżywcze, jakich dostarcza mięso. Kiełki soi oferują miłośnikom zdrowego żywienia zarówno łatwo przyswajalne białko, ale także kompleks witamin, tłuszczów, mikro- i makroelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Obfitują one m.in. w witaminy z grupy A i K, rozpuszczalne w tłuszczach, w zestawieniu z witaminami z grupy B i witaminą C (która dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym bywa też nazywana witaminą młodości), oraz składniki mineralne:  magnez, żelazo, wapń, mangan, miedź, potas, i fosfor. Idealnie sprawdzą się jako składnik zup, dań na bazie makaronu, bardzo skutecznie wzbogacą również repertuar dań mięsnych i rybnych.

Kiełki soi - właściwości:

  • Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych czy warzyw mają wyjątkowo dużą wartość odżywczą. Zmiany w kiełkujących nasionach następują szybko, zawartość witamin wzrasta wielokrotnie w ciągu kilku dni. Tak wyhodowane kiełki możemy spożywać w surówkach, sałatkach, na kanapkach. Możemy je mieszać z twarożkami, jajami na twardo, masłem czy majonezem a także dodawać do zup, sosów czy makaronu. Mają wszechstronne zastosowanie w kuchni.
  • Kiełki bogate są w ważne dla nas składniki mineralne i witaminy, m.in witaminy A,B,C,E,H. Zapewniają także dużą ilość wapnia, żelaza, magnezu, potasu oraz biotyny, cynku i selenu. Dostarczają także mikroelementów (lit, chrom).
  • Mają wiele zalet: - obniżają poziom cholesterolu, - chronią przed anemią, - regenerują i zwiększają odporność, - działają korzystnie na włosy, - odchudzają i odmładzają - to tylko część ich pozytywnych właściwości.


Kiełki w kiełkownicy:

Produkcję kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy: wypukłe nasiona zamoczyć na 3-6 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, a następnie równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Dodać wody do dolnego poziomu siatki i dbać o jej systematyczne uzupełnienie i wymianę, jednocześnie zraszając nasiona w ciągu kilku następnych dni. Kiełki można także produkować w słoiku: wypłukane nasiona wsypać do czystego słoika i zalać na kilka godzin wodą. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoikiem gazą, obwiązać i zlewać wodę dwa razy dziennie. Po 3-5 dniach kiełki są gotowe do spożycia.

  • Cykl rośliny: 

    jednoroczna

  • Gramatura: 

    40 g

  • Pora siewu: 

    I-XII

  • Pora zbiorów: 

    I-XII

Polecamy