Nasiona na kiełki - Soja 40g
Cena regularna:
towar niedostępny
Nasiona na Kiełki - Soja (Glicyne max) 40g
Soja, uznana roślina z bogatym zapleczem pełnowartościowego białka, w diecie wegan i wegetarian skutecznie zastępuje wartości odżywcze, jakich dostarcza mięso. Kiełki soi oferują miłośnikom zdrowego żywienia zarówno łatwo przyswajalne białko, jak i kompleks witamin, tłuszczów oraz mikro- i makroelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Obfitują one m.in. w witaminy z grupy A i K oraz witaminy z grupy B i witaminę C, która dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym bywa nazywana witaminą młodości. Wśród składników mineralnych znajdują się: magnez, żelazo, wapń, mangan, miedź, potas i fosfor. Idealnie sprawdzą się jako składnik zup, dań na bazie makaronu, a także wzbogacą repertuar dań mięsnych i rybnych.
Kiełki soi - właściwości
- Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych czy warzyw mają wyjątkowo dużą wartość odżywczą. Zmiany w kiełkujących nasionach następują szybko, a zawartość witamin wzrasta wielokrotnie w ciągu kilku dni. Tak wyhodowane kiełki możemy spożywać w surówkach, sałatkach, na kanapkach. Możemy je mieszać z twarożkami, jajami na twardo, masłem czy majonezem, a także dodawać do zup, sosów czy makaronu. Mają wszechstronne zastosowanie w kuchni.
- Kiełki bogate są w ważne dla nas składniki mineralne i witaminy, m.in. witaminy A, B, C, E, H. Zapewniają także dużą ilość wapnia, żelaza, magnezu, potasu oraz biotyny, cynku i selenu. Dostarczają również mikroelementów (lit, chrom).
- Mają wiele zalet: obniżają poziom cholesterolu, chronią przed anemią, regenerują i zwiększają odporność, działają korzystnie na włosy, odchudzają i odmładzają - to tylko część ich pozytywnych właściwości.
Kiełki w kiełkownicy
Produkcję kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy: wypukłe nasiona zamoczyć na 3-6 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, a następnie równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Dodać wody do dolnego poziomu siatki i dbać o jej systematyczne uzupełnienie i wymianę, jednocześnie zraszając nasiona w ciągu kilku następnych dni. Kiełki można także produkować w słoiku: wypłukane nasiona wsypać do czystego słoika i zalać na kilka godzin wodą. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoikiem gazą, obwiązać i zlewać wodę dwa razy dziennie. Po 3-5 dniach kiełki są gotowe do spożycia.

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!






Dlaczego warto nam zaufać?


17,99 zł

35,70 zł