Wczytuję dane...
Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona na kiełki
SKU: 2139
Orientacyjny czas wysyłki: 48 godzin
Koszt wysyłki od: 13.99 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

nasiona na kiełki słonecznik

Nasiona na Kiełki - Słonecznik (Helianthus) 40 g

Kiełki słonecznika dostarczają organizmowi fosforu i wapnia, który wzmacnia kości i zęby oraz niezbędnego w procesie krwiotwórczym żelaza. Dodatkowo zawierają również magnez, potas oraz miedź i cynk. Powinni je włączyć do diety narażeni na niedobór tych pierwiastków wegetarianie. Są także bogatym źródłem witaminy D, oraz białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zdrowotne i smakowe walory kiełków słonecznika warto docenić już od najmłodszych lat. Zawarta w nich witamina D ułatwia nam wchłaniać wapno, przez co korzystnie wpływa na układ kostny. Lekko orzechowy smak kiełków słonecznika doskonale łączy się z różnymi rodzajami sałat, ogórkami, jak i pomidorami. Warto je zatem dodawać do sałatek i kanapek. Dzięki delikatnemu smakowi kiełki słonecznika dobrze komponują się również w omletach, jajecznicach, a nawet koktajlach mlecznych.

Kiełki słonecznika - właściwości:

  • Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych czy warzyw mają wyjątkowo dużą wartość odżywczą. Zmiany w kiełkujących nasionach następują szybko, zawartość witamin wzrasta wielokrotnie w ciągu kilku dni. Tak wyhodowane kiełki możemy spożywać w surówkach, sałatkach, na kanapkach. Możemy je mieszać z twarożkami, jajami na twardo, masłem czy majonezem a także dodawać do zup, sosów czy makaronu. Mają wszechstronne zastosowanie w kuchni.
  • Kiełki bogate są w ważne dla nas składniki mineralne i witaminy, m.in witaminy A,B,C,E,H. Zapewniają także dużą ilość wapnia, żelaza, magnezu, potasu oraz biotyny, cynku i selenu. Dostarczają także mikroelementów (lit, chrom).
  • Mają wiele zalet: - obniżają poziom cholesterolu, - chronią przed anemią, - regenerują i zwiększają odporność, - działają korzystnie na włosy, - odchudzają i odmładzają - to tylko część ich pozytywnych właściwości.


Kiełki - jak wyhodować?

Produkcję kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy: wypukłe nasiona zamoczyć na 3-6 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, a następnie równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Dodać wody do dolnego poziomu siatki i dbać o jej systematyczne uzupełnienie i wymianę, jednocześnie zraszając nasiona w ciągu kilku następnych dni. Kiełki można także produkować w słoiku: wypłukane nasiona wsypać do czystego słoika i zalać na kilka godzin wodą. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoikiem gazą, obwiązać i zlewać wodę dwa razy dziennie. Po 3-5 dniach kiełki są gotowe do spożycia.

  • Cykl rośliny: 

    jednoroczna

  • Gramatura: 

    40 g

  • Pora siewu: 

    I-XII

  • Pora zbiorów: 

    I-XII

Polecamy