Wczytuję dane...
Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona na kiełki
SKU: 2135
Orientacyjny czas wysyłki: 3-5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 13.99 PLN
Producent: Toraf
Toraf

nasiona na kiełki rukola

Nasiona na Kiełki - Rukola - 10g

Rukola to warzywo liściaste o wyraźnym, lekko pikantnym orzechowym smaku. Zawiera witaminy z grupy B, C oraz błonnik. Regularne spożywanie liści wpływa na trawienie oraz zwiększa przyswajanie żelaza. Jako dodatek do surówek, sałatek, kanapek.

Zalety spożywania kiełków rukoli:

  • Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych czy warzyw mają wyjątkowo dużą wartość odżywczą. Zmiany w kiełkujących nasionach następują szybko, zawartość witamin wzrasta wielokrotnie w ciągu kilku dni. Tak wyhodowane kiełki możemy spożywać w surówkach, sałatkach, na kanapkach. Możemy je mieszać z twarożkami, jajami na twardo, masłem czy majonezem a także dodawać do zup, sosów czy makaronu. Mają wszechstronne zastosowanie w kuchni.
  • Kiełki bogate są w ważne dla nas składniki mineralne i witaminy, m.in witaminy A,B,C,E,H. Zapewniają także dużą ilość wapnia, żelaza, magnezu, potasu oraz biotyny, cynku i selenu. Dostarczają także mikroelementów (lit, chrom).
  • Powodują korzystne dla zdrowia zmiany w postaci: obniżania poziomu cholesterolu, ochrona przed anemią, regeneracja i zwiększanie odporności, korzystne działanie na włosy, właściwości odchudzające i odmładzające - to tylko część ich pozytywów.


Jak sadzić rukolę z nasion?

Produkcję kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy: wypukłe nasiona zamoczyć na 3-6 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, a następnie równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Dodać wody do dolnego poziomu siatki i dbać o jej systematyczne uzupełnienie i wymianę, jednocześnie zraszając nasiona w ciągu kilku następnych dni. Kiełki można także produkować w słoiku: wypłukane nasiona wsypać do czystego słoika i zalać na kilka godzin wodą. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoikiem gazą, obwiązać i zlewać wodę dwa razy dziennie. Po 3-5 dniach kiełki są gotowe do spożycia.

  • Cykl rośliny: 

    jednoroczna

  • Gramatura: 

    10 g

  • Pora siewu: 

    I-XII

  • Pora zbiorów: 

    I-XII