Jeżyna rdzawa 'Japanese Vineberry' (Rubus Phoenicolasius) Sadzonka
Jeżyna rdzawa jest ceniona za swe liczne walory nie tylko smakowe ale również i estetyczne.
Nie bez powodu jest nazywana jedną z najładniejszych azjatyckich odmian o rdzawo - brązowej barwie. Wywodzi się z Korei i Japonii.
Nawet jej 3 metrowe pędy są pokryte włoskami w różnych odcieniach czerwieni. Liście jeżyny są ciemnozielona a od spodu białe. Jeżyna rdzawa, zaczyna owocować w 3 roku po posadzeniu.
W połowie lipca zaczynają się pojawiać wtedy pierwsze owoce. Należy do gatunku odpornego na choroby i szkodniki. To bardzo ciekawa roślina, która powinna znaleźć miejsce w każdym owocowym ogrodzie. Posadzona wśród borówek czy jagód kamczackich, będzie idealnym uzupełnieniem deseru.
Jeżyna rdzawa uprawa
Co do gleby - nie ma szczególnych wymagań. Wystarczy jej przeciętna ziemia ogrodnicza. Najlepiej jeżeli posadzimy ją na stanowisku słonecznym, osłoniętym od wiatru, wówczas, podczas słonecznego lata, jej owoce nabiorą czerwonego koloru i będą bardzo soczyste i smaczne. Dobrze sadzić je w rozstawie 1 metr.
Jeżyna rdzawa zastosowanie
Jeżyna rdzawa możemy delektować się jedząc ją surową, bądź przerabiając ją na soki, dżemy czy nalewki. Jest idealna do dekorowania deserów. Może też być rośliną ozdobną w naszym ogrodzie.
Poniżej prosty przepis na dżem z jeżyn
Niezbędne składniki
- jeżyny (2 kg)
- cukier (1 szklanka)
- woda (200 ml)
- sok z cytryny (2 łyżki)
Jeżyny zalewamy wodą i gotujemy 10 minut. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy jeszcze 10 minut. Owoce przekładamy do słoików. Pasteryzujemy 10 minut.
-
Wysokość sadzonki:
-
Pojemność doniczki:
-
Grupa roślin / Forma:
-
Siła wzrostu:
-
Docelowa wysokość:
-
Ph podłoża:
-
Rodzaj gleby:
-
Pora kwitnienia:
-
Pora owocowania:
-
Owoce:
-
Mrozoodporność:
-
Kolor kwiatów:
Realizacja zamówienia bez zarzutu, roślina zgodna z opisem, bardzo dobrze zapakowana. Świetnie się przyjęła i rośnie pięknie i zdrowo. Polecam!