Jeżyny- jakie odmiany uprawiać w ogrodzie?
Smaczne, ciemne owoce jeżyny są nieocenionym źródłem witaminy C oraz antyoksydantów pomagających walczyć z chorobami nowotworowymi. Jest wiele odmian jeżyny które pozbawione są kolców i możesz uprawiać je z powodzeniem w swoim ogrodzie.
Uprawa jeżyn nie jest trudna. Jest to roślina która nie ma zbyt wygórowanych wymagań.
Jak uprawiać jeżyny w ogrodzie?
Podstawowym warunkiem aby jeżyna rodziła smaczne i słodkie owoce jest znalezienie dla niej odpowiedniego stanowiska w ogrodzie. Musi ono być słoneczne i osłonięte od wiatru. Bo tylko w słońcu owoce jeżyny będą słodkie i pięknie wybarwione. Lubi gleby żyzne, bogate w składniki odżywce. Warto przy sadzeniu krzewu jeżyny podsypać to miejsce kompostem. Podłoże powinno być wilgotne jednak nie lubi ona stanowisk podmokłych. Gdy zasadzisz młody krzaczek jeżyny, podlewaj go a gdy krzak jest już większy sam sobie poradzi. Żeby jeżyna wydawała co roku dużo smacznych owoców nie zapomnij o nawożeniu, najlepiej mineralnym nawozem w okresie wiosennym. Ziemię wokół krzaka dobrze byłoby wyściółkować, z pewnością zabieg ten ograniczy rozwój chwastów i ochroni glebę przed nadmiernym wysychaniem. Jeśli chodzi o pielęgnację najważniejsze jest przycinanie krzewu jeżyny. Dzięki temu roślina ładnie się rozkrzewia i silnie owocuje, a przecież o to nam chodzi najbardziej. Pierwsze cięcie przeprowadź dopiero w drugim roku po posadzeniu krzaka jeżyny i dopiero po owocowaniu. Jeżyna owocuje na pędach zeszłorocznych dlatego usuń te pędy na których były owoce w danym roku. Przygotowanie do zimy również jest ważne. Mimo, że odmiany obecnie dostępne na rynku są mrozoodporne to zdarza się że zimny wiatr czy uporczywe oblodzenia mogą uszkodzić pędy jeżyny. Aby tego uniknąć możesz okryć krzewy chochołem z gałęzi np. świerka lub przygiąć je do ziemi i obsypać liśćmi czy wspomnianymi gałązkami..
Odmiany jeżyny do Twojego ogrodu
Do uprawy jeżyn w ogrodach przydomowych na własny użytek i nie tylko polecane są odmiany bezkolcowe. Najbardziej popularną odmianą jest Navaho oraz Loch Ness. Te dwie odmiany są bardzo odporne na mróz a więc są doskonałe dla naszych warunków klimatycznych. Navaho wyróżnia się bardzo dużą plennością, doskonała jest więc na przetwory. Natomiast Loch Ness ma duże, ciemno wybarwione soczyste owoce. Obie te odmiany owocują w sierpniu.Owoce odmiany Merton Thornless dojrzewają od początku sierpnia do września, przyjmując barwy od czerwonej do czarnej- są duże i słodkie. Jeżyna ta kwietnie od czerwca do sierpnia a kolor kwiatów jest biały lub lekko różowy. Jest bardzo plenna a jej owoce są soczyste i wyraźnie wyczuwalnym jagodowym smakiem. Późna odmiana Thornfree ma owoce czerwono- czarne i świetnie sprawdza się w przetworach. Jeżyna Black Satin jest bardzo plenna i nie wytwarza odrostów korzeniowych. Odmiana Triple Crown ma krzewy o sztywnych, wyprostowanych pędach i szybkim tempie wzrostu. Ciekawym krzewem jest odmiana jeżyna rdzawej. Posiada ona pędy pokryte czerwonymi włoskami a więc oprócz walorów smakowych jest także ozdobna. Hitem ostatnich lat jest malinojeżyna. Ten oryginalny krzew jagodowy został wyhodowany przez skrzyżowanie maliny z jeżyną, dlatego po malinie odziedziczył duże owoce czerwonego lub bordowego koloru, a po jeżynie długie, wiotkie pędy.
Co zrobić z owoców jeżyn?
Sernik z jeżynami i czekoladą
Składniki: 175 g herbatników,100 g masła, 500 g sera twarogowego,250 g serka mascarpone, szklanka cukru, 4 jajka,1 budyń waniliowy, 5 łyżek śmietanki, 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej, jeżyny.
Herbatniki pokrusz drobno. 100 g masła rozpuść i dokładnie wymieszaj z herbatnikami, aż powstanie masa o konsystencji mokrego piasku. Wyłóż masę na spód blaszki lub tortownicy i dokładnie uklep. Włóż masę ciasteczkową do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Cukier, śmietankę, ser twarogowy i serek mascarpone przełóż do miski i utrzyj mikserem. Gdy masa osiągnie jednolitą konsystencję, dodaj jajka, wbijając po jednym. Kiedy składniki będą połączone, do masy wsyp opakowanie budyniu. Wymieszaj masę jeszcze raz i przelej na ciasteczkowy spód. Piecz przez 60 minut w 175 stopniach. Po wystudzeniu polej sernik czekoladą, roztopioną w kąpieli wodnej, a następnie udekoruj jeżynami.
Galaretka jeżynowa do potraw z mięsa
Do jej przygotowania potrzebujemy 1,5 kg owoców, 1 szklankę przegotowanej wody, kieliszek białego wina wytrawnego, sok z 2 cytryn, po 0,25 łyżeczki cynamonu, gałki muszkatołowej i mielonych goździków, 0,25 łyżeczki skórki otartej z cytryny oraz cukier. Owoce wrzucamy do garnka, zasypujemy przyprawami i skórką cytrynową oraz zalewamy wodą i winem. Całość gotujemy na małym ogniu około 30 minut, stale mieszając. W ten sposób ugotowane owoce przeciskamy przez gazę lub gęste sitko. Na szklankę soku z jeżyn przypada 20 dag cukru. Sok jeżynowy z cukrem i sokiem z cytryny gotujemy jeszcze przez 15 minut. Gotową galaretkę rozlewamy do słoiczków i pasteryzujemy na sucho.