Warzywniak na balkonie
Chociaż kupno świeżych warzyw nie jest dzisiaj problemem, coraz więcej ludzi decyduje się na własna uprawę warzyw i ziół. Dlaczego tak jest?
Otóż wiele osób chce uprawiać własny warzywnik dla przyjemności oraz wygody- bo można wtedy świeże warzywa mieć pod ręką. Ale co zrobić gdy nie mamy pola, ogródka czy działki tylko balkon? Nic nie stoi na przeszkodzie aby na balkonie czy tarasie również uprawiać warzywa.
Jakie warzywa można uprawiać na balkonie?
Wiele warzyw możemy sadzić w donicach czy skrzyniach na balkonie ale oczywiście nie wszystkie. Do uprawy na balkon nie nadają się warzywa które tworzą duże liście czy obszerne korzenie czyli np. warzywa dyniowate, kapustne, buraki, marchew. Ale z powodzeniem możesz zasadzić na balkonie:
1. pomidory
2. cebulę
3. ogórki
4. fasolę pnącą
5. paprykę
6. rzodkiewkę
9. sałatę
10. szczypiorek
W czym i jak uprawiać warzywa na balkonie?
Najprostszym sposobem aby mieć dobre podłoże w donicach na balkonie, jest zakup specjalnej ziemi do warzyw w dobrym sklepie ogrodniczym. Takie podłoże jest odpowiednio zbilansowane pod wymagania roślin warzywnych. Można również posadzić warzywa w ziemi wykopanej z ogródka ale wtedy warto ją zasilić, najlepiej kompostem. Warto pamiętać o odpowiednim drenażu na dnie pojemników, w których będą rosły warzywa. Można do tego wykorzystać kamyki lub keramzyt. Należy także pamiętać, aby donice miały otwory w dnie, a także o podstawkach pod doniczkami – aby nie zalać balkonu sąsiada. Donice lub skrzynki na balkon muszą być przede wszystkim odporne na wpływ warunków atmosferycznych – wilgoć, mróz, słońce.
Jak zacząć sadzenie?
A więc przede wszystkim musimy mieć rozsadę. Oczywiście można również niektóre warzywa posiać wprost do gruntu. Rozsadę kupujemy w sklepie ogrodniczym lub robimy ją sami. Wskazówki jak prawidłowo zrobić samemu rozsadę został opisany na naszym blogu: Wysiew pod osłony- czyli jak zrobić rozsadę?. Pielęgnacja uprawy na balkonie Niezbędnym zabiegiem w uprawie roślin na balkonie jest nawożenie. Idealnym nawozem do warzyw uprawianych na balkonie jest biohumus. Jest to płynny nawóz organiczny – nie ma możliwości jego przedawkowania. Poprawia strukturę gleby oraz wzmacnia system obronny roślin. Gleba w pojemniku szybciej się nagrzewa, dlatego latem ważne jest systematyczne podlewanie. Naszą uprawę najlepiej podlewać rano lub wieczorem, co 2 – 3 dni, a w upalne lato nawet codziennie.
Dobra porada!
Donice, skrzynki czy pojemniki w których będziemy uprawiać warzywa na balkonie powinny być dość głębokie ok. 40 cm. Ponieważ w przeciwnym wypadku ziemia w donicach będzie szybko wysychać. Pamiętaj także o tym, żeby przed nasypaniem ziemi do donicy ustawić ją w docelowym miejscu, później doniczki mogą być zbyt ciężkie aby je przenosić.