Fasolka szparagowa z domowej uprawy
Fasolka szparagowa jest bogatym źródłem białka oraz wielu witamin. Jeśli masz niewykorzystany kawałek ogrodu, wysiej fasolkę szparagową a będziesz mieć pod ręką smaczny dodatek do obiadu.
Fasolka szparagowa należy do roślin strączkowych. Oprócz tego że jest smaczna i zdrowa, będzie pięknie wyglądała na grządkach. Odmiany fasoli są różne, karłowe i wysokie oraz o różnych kolorach strąków.
Jak uprawiać fasolkę szparagową we własnym ogrodzie?
Fasola szparagowa jest rośliną ciepłolubną. Dlatego wysiew nasion należy zacząć raczej po 10 maja. W tym okresie ziemia jest już dostatecznie nagrzana a też nie grożą jej przymrozki. Jeśli masz możliwość, kup nasiona fasoli które są zaprawione, ponieważ fasolę atakują choroby. Fasolka lubi ziemię żyzną, dobrze uprawioną oraz odchwaszczoną. Fasolę można również wysiać jako poplon po wczesnych warzywach. W poprzednim roku przed siewem dobrze jest wzbogacić glebę dodając do niej kompost lub jeśli mamy obornik. Fasola najlepiej rośnie w temperaturze powyżej 15 stopni Celsjusza. W okresie całej uprawy, fasola lubi temperatury ok. 20- 25°. Odmiany karłowe można wysiewać kilkakrotnie co 10-14 dni, aż do połowy czerwca. W ten sposób zapewniamy sobie świeże strąki całe lato. Powyższe odmiany wysiewamy w rzędach co 30-40 cm zachowując między nasionami w rzędzie odległość 6-10 cm. Na glebach cięższych można siać fasolę gniazdowo, umieszczając po 2-3 nasiona co 20-30 cm w rzędzie. Odmiany tyczne fasoli szparagowej wysiewa się gniazdowo po kilka nasion w jednym gnieździe. Odległość między poszczególnymi gniazdami wynosi zwykle 25-50 cm. Uprawiając odmiany tyczne fasoli szparagowej trzeba zapewnić im odpowiednie podpory. Warto to zrobić przed siewem, wbijając tyczkę w podłoże pionowo lub na krzyż. Fasola szparagowa karłowa uprawiana w gruncie dojrzewa już po ok. 2 miesiącach od momentu siewu. Natomiast odmiany fasolek tycznych trochę później. Podczas suszy nie zapominaj o podlewaniu uprawy.
Rodzaje fasoli szparagowej:
Odmiany fasoli szparagowej do uprawy w gruncie dzielimy na:
1. Fasole niskie- karłowe: Złota saxa ( żółte strąki), Galopka ( żółte strąki), Cropper Teepee ( zielone strąki), Scuba ( zielona strąki), Purple Teepee (fioletowe strąki), Borlotto ( dwukolorowe strąki- żółtozielone z czerwonymi naciekami)
2. Fasole wysokie- tyczne: Mamut Goldmarie( żółte strąki), Hilds ( zielone strąki), Gazela ( żółte straki)
Jakie szkodniki i choroby atakują fasolę szparagową?
Młode sadzonki fasolki często atakuje śmietka kiełkówka. Aby uchronić przed nią naszą uprawę, można rozłożyć siatkę przeciwko owadom. Mszyce również lubią fasolę. Aby uchronić się przed mszycami, zasadź pomiędzy rzędami z fasolką cząber którego nie lubią te szkodniki. Z chorób które są zagrożeniem dla fasoli szparagowej najgorsza jest szara pleśń, pojawiająca się podczas kwitnienia i zawiązywania pąków. Najczęściej rozwija się ona w wysokiej temperaturze ok. 25-28°C oraz przy kwaśnym podłożu. Choroba atakuje w okresie dużej wilgotności otoczenia. Zaatakowane rośliny opryskaj preparatami grzybobójczymi. Zły materiał siewny czyli nasiona już zainfekowane poraża obwódkowa bakterioza fasoli. Występuje w czasie zwiększonej wilgoci. Efektem jej występowania są brązowe plamy z żółtą obwódką.
Zalecenie:
Zbieraj sukcesywnie młode strąki fasoli. Takie są najsmaczniejsza a zbiory pobudzają krzaczek fasoli do wytwarzania nowych strąków.