Potrawy i drinki na sylwestrową domówkę
Sylwester to czas szampańskiej zabawy często w gronie znajomych. Wielu z nas wybiera się w tym czasie na przepiękne bale sylwestrowe oraz różnego rodzaju imprezy organizowane w lokalach.
Wielu z nas również spędza ten czas w gronie najbliższych znajomych organizując domówki. Taka impreza w małym gronie w domu to świetna okazja aby zaprezentować się od strony kulinarnej. Dzisiaj kilka przepisów na smaczne sałatki, przystawki oraz drinki którymi można zaskoczyć przyjaciół na sylwestrowej prywatce!
Sałatka ze śledziem i ananasem
Składniki: 0,5 kg płatów śledziowych( mogą być także ze słoika), majonez, cebula, 1 dojrzały ananas( jeśli nie mamy może być z puszki), 4 jajka, 1 jabłko, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: Śledzie kroimy w małe paski ok. 1-1,5 cm, cebulkę siekamy w kostkę ( można ja także sparzyć), jabłko również kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy majonez, w ilości jaką lubimy. Wszystko mieszamy i na koniec siekamy natkę pietruszki i posypujemy nią sałatkę!
Francuskie pierożki z makrelą i szpinakiem
Składniki: 2 ciasta francuskie( lub 1 duże), 1 szt makreli wędzonej, ok. 150-200g mrożonego szpinaku, kilka sztuk suszonych pomidorów, 1 cebula, jasny i czarny sezam do posypania( wg upodobań można posypać czarnuszką, papryką czy posypać startym serem żółtym), 1 jajko do smarowania pierogów, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę. Delikatnie przysmażamy na oleju. Następnie dodajemy do niej szpinak i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Chwilę wszystko razem smażymy. Następnie obieramy makrelę i rozdzielamy na małe kawałki. Pomidory suszone kroimy na cienkie paseczki. Rozkładamy ciasto francuskie i kroimy na kwadraty( w zależności jakie duże chcemy mieć pierożki) mniej więcej ok. 10 centymetrowe. Na każdym kawałku ciasta układamy łyżeczkę szpinaku, kawałek makreli oraz pomidora suszonego. Kawałki ciasta składamy do rogu i przygniatamy widelcem. Tak zrobionego pierożka smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem, czarnuszką. Pierożki pieczemy ok. 15 min w temp. 200°C.
Drink "Siódme niebo"
Składniki: 2 kieliszki żubrówki, 1 kieliszek herbaty rumiankowej, 0,5 kieliszka soku z cytryny, 2 kieliszki soku z jabłek, imbir i mięta pieprzowa do dekoracji.
Przygotowanie: Zaparzamy herbatkę rumiankową i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie mieszamy odmierzone składniki i ozdabiamy drinka miętą pieprzową.
Musujący poncz
Składniki: 0,5 szklanki cukru, 1 butelka czerwonego wina wytrawnego, 120 ml brandy, 2 butelki wytrawnego szampana, 1 litr wody gazowanej, truskawki, 2 pomarańcze. Do dużego naczynia wsyp 0,5 szklanki cukru i wlej wino wytrawne. Dodaj brandy i zamieszaj całość. Wlej szampana i wodę gazowaną. Włóż do naczynia blok lodu i udekoruj z wierzchu truskawkami, malinami lub innymi owocami. Pomarańcze pokrój na cienkie plasterki i ułóż na powierzchni ponczu.
Bourbon z tymiankiem
100 ml bourbona, 50 ml mineralnej wody gazowanej, 4 gałązki świeżego tymianku, 1 łyżeczka cukru pudru,1 plaster cytryny. Do szklanki wlej Bourbon z cukrem pudrem. Dodaj gałązkę tymianku. Następnie dolej wody mineralnej i ozdób plastrem cytryny. Możesz dla schodzenia dodać kostki lodu.
Cucumber Cooler
Składniki: 1 szklanka wody mineralnej, 1/4 szklanki syropu cytrynowego, świeży sok z połowy cytryny, świeży sok z połowy limonki, 2 łyżki miodu, 5 plastrów cytryny, 5 plastrów limonki, 10 plastrów świeżego ogórka, 10 listków świeżej mięty, lód. Do wody dodaj miód oraz sok z cytrusów. Wymieszaj. Do lemoniady wsyp plastry ogórka i owoców oraz listki mięty. Odstaw do lodówki na godzinę. Lemoniadę połącz z syropem i zmiksuj.Do wysokich szklanek wsyp kostki lodu i wlej drinka.