Mięta Meksykańska (Mexican Mint) 'Kubańskie Oregano' nasiona
Roślina wieloletnia wys. 60-70 cm silnie krzewiąca się o prostych pędach zakończonych kłosami lawendowych kwiatów. Liście i łodygi wydzielają olejki eteryczne o przyjemnym zapachu mięty. Kwiaty są chętnie odwiedzane przez pszczoły i motyle. Posiada duży zasób olejków eterycznych, które są wyczuwalne gdy tylko dokniemy roślinę. Uprawiamy w doniczce w domu lub w ogrodzie. Wystarczy jeden lub dwa listki wrzucić do herbaty, lub tylko zalać wrzątkiem. Można też ją posiekać i dodać do potraw duszonych i smażonych. Posiada piękny miętowo-cytrynowy aromat. Dlaczego na miętę meksykańska mówi się Kubańskie oregano? Są dwie teorie wyjaśniające pochodzenie tej rośliny. Pierwsza mówi, że ściągana była i rozpowszechniana z zachodnich rejonów Afryki, druga natomiast, że kolebką tej rośliny jest wyspa Ambon w Indonezji. Skąd zatem nazwa Kubańskie Oregano? Prawdopodobnie dlatego, że jest bardzo popularne na Kubie gdzie stanowi zamiennik właściwego oregano, które źle rośnie w krajach o klimacie tropikalnym.
Mięta meksykańska pomaga przy przeziębieniach, zapaleniu oskrzeli, można z niej przyrządzać napary do inhalacji górnych dróg oddechowych, pomaga przy bezsenności i bólach głowy. Świeże liście mięty możemy umieścić w chłodnych, letnich napojach lub w owocowych ponczach. Mięta jest podstawowym składnikiem w produkcji alkoholowych napojów miętowych (np.bourbon), jak również jest dodawana do napojów alkoholowych na bazie ginu. Świeżą miętę możemy dodawać do sałatek, jak również do zup gorących lub zimnych. Świeżych lub suszonych liści mięty używa się do sosów, masła, galaretek, szczególnie do klasycznego sosu miętowego podawanego do pieczeni z baraniny. Miętę pieprzową dodaje się także do potraw z ryb, drobiu, mięsa oraz do wszelkich potraw z fasoli, groszku, itp. Liście mięty do potraw dodaje się zmiażdżone. Świeże gałązki zioła możemy dodawać do octu. Mięty ogólnie są szeroko stosowane w przemyśle spożywczym do produkcji słodyczy, gumy do żucia, napojów gazowanych, pieczonych produktów, lodów, żelatyn, syropów oraz likierów.
Mięta Meksykańska uprawa z nasion:
Nasiona najlepiej wysiej do Wysiew nasiona pod odsłonami w lutym - marcu. Nasion nie należy przykrywać podłożem, jedynie lekko wcisnąć w glebę. Na miejsce stałe przesadzamy w maju. Stanowisko słoneczne jak i zacienione. Gleba żyzna
Polecam ten sklep. Dostawa w terminie. Produkty spełniają oczekiwania. Zakupiony balot po 4 dniach miał pierwsze grzybki, wszystkie nasiona wykiełkowały.
Polecam ten sklep. Dostawa w terminie. Produkty spełniają oczekiwania. Zakupiony balot po 4 dniach miał pierwsze grzybki, wszystkie nasiona wykiełkowały.