Wczytuję dane...
Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona na kiełki WG
SKU: 2948
Orientacyjny czas wysyłki: 48 godzin
Koszt wysyłki od: 8.99 PLN
Producent: Toraf
Toraf

nasiona na kiełki jarmuż czerwony

Nasiona na Kiełki - Jarmuż CZERWONY(Acephala var. sabellica) 100 g

Kiełki jarmużu w swoim składzie zawierają dużo witaminy A, C,K oraz sodu, potasu i żelaza. Posiadają specyficzny, ostry smak. Wspomaga odporność organizmu, oraz dba o prawidłowy metabolizm. Korzystnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Obniża poziom złego cholesterolu. Fakt, który może zaskakiwać - ma on więcej wapnia niż mleko. Znakomicie nadają się na kanapki i do surówek, czy sałatek.

Jakie właściwości mają kiełki jarmużu?

  • Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych czy warzyw mają wyjątkowo dużą wartość odżywczą. Zmiany w kiełkujących nasionach następują szybko, zawartość witamin wzrasta wielokrotnie w ciągu kilku dni. Tak wyhodowane kiełki możemy spożywać w surówkach, sałatkach, na kanapkach. Możemy je mieszać z twarożkami, jajami na twardo, masłem czy majonezem a także dodawać do zup, sosów czy makaronu. Mają wszechstronne zastosowanie w kuchni.
  • Kiełki bogate są w ważne dla nas składniki mineralne i witaminy, m.in witaminy A,B,C,E,H. Zapewniają także dużą ilość wapnia, żelaza, magnezu, potasu oraz biotyny, cynku i selenu. Dostarczają także mikroelementów (lit, chrom).
  • Mają wiele zalet: - obniżają poziom cholesterolu, - chronią przed anemią, - regenerują i zwiększają odporność, - działają korzystnie na włosy, - odchudzają i odmładzają - to tylko część ich pozytywnych właściwości.


Uprawa nasion na kiełki:

Produkcję kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy: wypukłe nasiona zamoczyć na 3-6 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, a następnie równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Dodać wody do dolnego poziomu siatki i dbać o jej systematyczne uzupełnienie i wymianę, jednocześnie zraszając nasiona w ciągu kilku następnych dni. Kiełki można także produkować w słoiku: wypłukane nasiona wsypać do czystego słoika i zalać na kilka godzin wodą. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoikiem gazą, obwiązać i zlewać wodę dwa razy dziennie. Po 3-5 dniach kiełki są gotowe do spożycia.

  • Cykl rośliny: 

    jednoroczna

  • Gramatura: 

    5 g

  • Pora siewu: 

    cały rok

  • Pora zbiorów: 

    kiełki sa gotowe do spożycia po 10-14 dniach

  • Rozstawa: 

    równomiernie rozłożyć na siatce