Marchew wielobarwna , mieszanka (Daucus carota) nasiona 2g
Marchew liczy już sobie ponad kilka tysięcy lat, a jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny. Warzywo to kiedyś wyglądało całkowicie inaczej niż obecnie. W starożytności rozpowszechniona była marchew biała, którą mocno ceniono za jej odżywcze właściwości. Dopiero w XVII w. w Holandii wyhodowano pomarańczową odmianę, najpopularniejszą do dziś. Obecnie głównymi eksporterami marchwi są Chiny, Japonia, Stany Zjednoczone i oraz kraje Europy Środkowej.
Do pomarańczowego koloru marchewki jesteśmy tak mocno przyzwyczajeni, że trudno nam uwierzyć, że wśród 100 odmian tego warzywa znajdują się także białe, żółte, czerwone, a nawet ciemnofioletowe okazy. Co więcej, nie we wszystkich krajach marchewka to warzywo. W Portugalii uważana jest ona za owoc. A to wszystko za sprawą narodowego produktu kulinarnego – dżemu marchewkowego.
Marchew wielobarwna zastosowanie:
Marchewka w kuchni polskiej jest równie popularna jak ziemniaki. Najczęściej dodawana jest do zup, surówek i sałatek. Można ją jeść na surowo, jak i na ciepło – duszona z dodatkiem śmietany czy groszku konserwowego staje się dodatkiem wielu dań jarskich, ale także i obiadów mięsnych. Sprawdza się także jako składnik zapiekanek i sosów.
Co zrobić aby marchew rosła w korzeń:
Zadbaj o dobre stanowisko dla swoich warzyw. Podłoża jakie preferuje marchew musi być żyzna i dobrze uprawiona. W zbitej ziemi źle będą wykształcać się korzenie. Marchewka nie ma zbyt wygórowanych wymagań. Zbyt gęste wschody przerywaj na odległość 5-8 cm. Niedobór wody powoduje znaczy spadek plonu, dlatego ważne jest żeby podłoże było stale lekko wilgotne. Wysiew nasion w maju, rozstawa rzędów co 30-40 cm, grubość przykrycia 1-2 cm. Marchew lubi ziemię lekką i dobrze uprawioną. Warzywa z nasion z własnych zasobów to świetny pomysł.
Korzeń marchwi zawiera wiele karotenu, witamin i składników odżywczych. Jest on pełen przeciwutleniaczy, które zapobiegają starzeniu się naszego organizmu. Najważniejsze procesy odnawiania zachodzą w błonie śluzowej jelit, gdzie roślinny beta - karoten przetwarza się w niezbędny dla człowieka retinol (odmiana witaminy A).
Pełen profesjonalizm, fachowa obsługa, ekspresowa wysyłka. POLECAM!
Wzorowy sklep ogrodniczy, produkt zgodny z opisem, dotarł na czas. Obsługa miła i sprawna i z humorem. Polecam serdecznie :)