Wczytuję dane...
Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona warzyw
SKU: 3595
Orientacyjny czas wysyłki: 1 do 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 5.90 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Marchew wielobarwna , mieszanka (Daucus carota) 2g nasiona

Marchew liczy już sobie ponad kilka tysięcy lat, a jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny. Warzywo to kiedyś wyglądało całkowicie inaczej niż obecnie. W starożytności rozpowszechniona była marchew biała, którą mocno ceniono za jej odżywcze właściwości. Dopiero w XVII w. w Holandii wyhodowano pomarańczową odmianę, najpopularniejszą do dziś. Obecnie głównymi eksporterami marchwi są Chiny, Japonia, Stany Zjednoczone i oraz kraje Europy Środkowej.

Do pomarańczowego koloru marchewki jesteśmy tak mocno przyzwyczajeni, że trudno nam uwierzyć, że wśród 100 odmian tego warzywa znajdują się także białe, żółte, czerwone, a nawet ciemnofioletowe okazy. Co więcej, nie we wszystkich krajach marchewka to warzywo. W Portugalii uważana jest ona za owoc. A to wszystko za sprawą narodowego produktu kulinarnego – dżemu marchewkowego.

Marchew wielobarwna uprawa:

Wysiew nasion w maju, rozstawa rzędów co 30-40 cm, grubość przykrycia 1-2 cm, przerywka na odległość 5-8 cm. Marchew lubi ziemię lekką i dobrze uprawioną.

Marchew wielobarwna zastosowanie:

Marchewka w kuchni polskiej jest równie popularna jak ziemniaki. Najczęściej dodawana jest do zup, surówek i sałatek. Można ją jeść na surowo, jak i na ciepło – duszona z dodatkiem śmietany czy groszku konserwowego staje się dodatkiem wielu dań jarskich, ale także i obiadów mięsnych. Sprawdza się także jako składnik zapiekanek i sosów.

Pomimo, że marchewka jest warzywem, rewelacyjnie sprawdza się jako główny składnik ciast. Marchewkowy placek, który w smaku przypomina odrobinę piernik lub ciasto orzechowe, to bardzo popularny deser w Stanach Zjednoczonych. W Szwajcarii natomiast regionalnym wypiekiem jest tort marchewkowy. Wykorzystanie marchewki w produkcji deserów wzięło się najprawdopodobniej stąd, że ma ona w sobie dużą ilość cukru, znacznie większą niż inne warzywa.

Korzeń marchwi zawiera wiele karotenu, witamin i składników odżywczych. Jest on pełen przeciwutleniaczy, które zapobiegają starzeniu się naszego organizmu. Najważniejsze procesy odnawiania zachodzą w błonie śluzowej jelit, gdzie roślinny beta - karoten przetwarza sie w niezbędny dla człowieka retinol (odmiana wit. A).

  • Cykl rośliny: 

    jednoroczna

  • Gramatura: 

    2,0g

  • Pora kwitnienia: 

    lipiec - październik

  • Pora siewu: 

    kwiecień - czerwic

  • Pora zbiorów: 

    lipiec - październik

  • Rozstawa: 

    30 - 40 x 3 - 5 cm

Zaloguj się
2018-02-09 12:13:05 - Wanda

Pełen profesjonalizm, fachowa obsługa, ekspresowa wysyłka. POLECAM!