Oferowana grzybnia sprzedawana jest w postaci drewnianych kołków przerośniętych grzybnią
Zimówka aksamitnotrzonowa ( Flammulina velutipes)
Często spotykana w Polsce, rośnie kępkami od późnej jesieni do wiosny, zwłaszcza w czasie odwilży. Występuje na martwym drewnie w lasach, parkach i ogrodach i rozwija się dopiero w temperaturze poniżej 15ºC
Owocniki zimówki aksamitnotrzonowej mają barwę miodowożółtą do rdzawo brązowej. Powierzchnia kapelusza jest lepką, gładka, o średnicy od 3 do 8 cm. Blaszki u spodu kapelusza są białe lub żółtawe. Trzon jest koloru żółtego czasem czerwonobrązowy o długości 3-10 cm.
Zimówka aplikacja kołków
Kołki umieszcza się w zdrowym pniu drzewa liściastego. Należy wywiercić w pniu otwory o średnicy co kołki i głębokości większej o 1 cm od ich długości oraz odstępach co 15 cm. Na jeden pień powinno przypadać ok 15-20 kołków.
Zimówka aksamitna uprawa
Zimówkę aksamitną uprawia się na pniach i pniakach drzew liściastych. Może to być drewno takich gatunków jak: jesion, topola, wierzba, olsza, brzoza i inne. Możliwa jest również hodowla w pomieszczeniach zamkniętych ale trzeba o ile to możliwe zapewnić temperaturę poniżej 15ºC. Grzyby te niekoniecznie wymagają do rozwoju dostępu światła.
Z grzybów uprawianych na wolnym powietrzu do celów kulinarnych wykorzystuje się jedynie kapelusze. Doskonale nadają się do suszenia i zamrażania dlatego uważamy, że zimówka aksamitna zasługuje na więcej uwagi ze strony amatorów uprawy grzybów.
Zimówka właściwości lecznicze:
Obecnie dzięki wielu badaniom naukowym, znane są substancje odpowiedzialne za lecznicze właściwości tego gatunku:
- posiada substancje przeciwnowotworowe
- ma zdolność hamowania wzrostu komórek nowotworowych
- przeciwdziała białaczce
- może być lekarstwem przeciw nowotworom skóry i prostaty
- wzmacnia odporność organizmu i działa przeciwzapalnie
- skuteczna w leczeniu raka żołądka
- wywierają korzystny wpływ na komórki wątroby
- mają zdolność normalizowania ciśnienia krwi oraz obniżania stężenia cholesterolu we krwi przez co zapobiegają miażdżycy
- wykazują działanie antybakteryjne i antywirusowe