Wierzbówka Kiprzyca - Rosyjska Herbata (Epilobium angustifolium) C1
Wierzbówka czyli Iwan czaj jest rośliną wieloletnią, należąca do rodziny wiesiołkowatych. Rozmnaża się za pomocą nasion lub przez kłącza. Ze względu na dużą ekspansywność należy regularnie przycinać kłącza i usuwać przekwitnięte kwiatostany, by nie dopuścić do niekontrolowanego rozsiewu. Kwitnie od lipca do sierpnia, jest rośliną miododajną o dużej wydajności, ze względu na jej dekoracyjne kwiatostany, stosowana jest jako roślina ozdobna. Wierzbówka zioło używana była jako lecznicza w Europie oraz Ameryce Północnej. Ceniona była jako lekarstwo na wszelkie choroby skóry, zakażenia i stany zapalne związane z układem moczowym oraz problemy z prostatą.
Wierzbówka znana też jako rosyjska herbata Iwan czaj zaparzana była w sposób identyczny z czarną herbatą. Liście były zbierane a po zwiędnięciu rolowane i poddawane procesowi fermentacji. Smak naparu do złudzenia przypomina prawdziwą herbatę.
Co więcej, podziemne kłącza tej rośliny też są jadalne. Młode obrane pędy mogą po ugotowaniu stanowić część posiłku jako jarzyna lub stanowi rodzaj przekąski zjadanej na surowo.
Jak uprawiać i wykorzystać Rosyjską herbatę?
Wierzbówka Kiprzyca sadzonki nie są trudne w uprawie. Roślina nie ma specjalnych wymagań, rośnie na każdym rodzaju podłoża. Wierzbówka wykazuje bardzo dużą ekspansywność i wygrywa z innymi roślinami wyścig po składniki pokarmowe. Jeżeli jej rozrost nie jest kontrolowany, to tworzy jednorodne łany.