Chrzan japoński WASABI WONDER (Eutrema japonicum) Sadzonka C1
Wodna roślina z gatunku kapustowatych, pochodzeniem z okolic zimnych, górskich potoków Japonii. Chrzan japoński Wasabi Wonder, bo o nim mowa, to roślina właściwie w całości jadalna, często używana jako dodatek do takich dań jak sushi, sashimi czy gryczany makaron soba rodem z Japonii.
Korzeń, a właściwie kłącze, z którego wytwarza się wszechstronnie znaną pastę o zielonym ubarwieniu, dorasta do wysokości kolan. Pojedyncze liście w kształcie serca, które wyrastają z łodyg, mogą osiągać wielkość małego talerza.
Jak zrobić wasabi z chrzanu japońskiego?
Oczyść korzeń chrzanu z ziemi i liści i obierz ostrym nożem ze skórki. Zetrzyj go na drobnej tarce. W efekcie uzyskasz zieloną pastę roślinną, do której wystarczy dodać odrobinę octu ryżowego (w przeliczeniu: 1 łyżka na 50 gramów wasabi), szczyptę soli – i voilà! Pasta wasabi gotowa.
Więcej o roślinach egzotycznych możecie przeczytać na naszym blogu.
Wasabi - uprawa w Polsce:
- Stanowisko - zacienione wilgotno-ciepłe miejsce, ewentualnie półcieniste.
- Podłoże - stale wilgotna ziemia wzbogacona w spulchniacze, w postaci piasku i perlitu. W naturalnych warunkach wasabi rośnie w cieniu drzew, najczęściej w pobliżu chłodnych, górskich strumyków. Przed wsadzeniem rośliny do gruntu, dostarcz tam nawozu ekologicznego - obornik bydlęcy zda egzamin na 5 z plusem!
- Podlewanie - regularne i dość obfite. Jako roślina pochodząca z podmokłych terenów, chrzan japoński wręcz domaga się wilgoci i nie zbuduje mocnego systemu korzeniowego w suchym terenie.