Fasolnik Chiński (Vigna Sinensis) nasiona 5g
Roślina niezwykle oryginalna i rzadka a także o wysokich walorach użytkowych - jadalne strąki, które są źródłem wielu składników odżywczych- wartościowych dla naszego organizmu.
Fasolnik Chiński to roślina jednoroczna która przywędrowała do nas z Afryki, powszechnie uważana i traktowana jako warzywo. W Europie zwraca się uwagę przede wszystkim na ich walory dekoracyjne, wynikające zarówno z ciekawych kwiatów, liści oraz strąków. Strąki fasolnika możemy spożywać w postaci świeżej bądź gotowanej. Zawierają dużo białka, skrobi, witamin z grupy B, witaminę A, C, D oraz wapń, fosfor, sód, magnez. Częścią jadalną są zielone, cienkie strąki, osiągające długości 30-60cm, pojawiające się od końca lipca do października.Zobacz nasze inne nasiona warzyw.
Fasolnik Chiński uprawa
Ze względu na wysokie wymagania cieplne, fasolnika chińskiego należy uprawiać pod osłonami lub w odkrytym gruncie w miejscu nasłonecznionym i osłoniętym od wiatru. Nasiona wysiewać w maju w rozstawie 60-80x40cm. Zbioru strąków dokonuje się od lipca aż do pierwszych przymrozków.
Fasolnik Chiński zastosowanie
Strąki są bezwłókniste a w smaku delikatniejsze i słodsze od strąków fasoli szparagowej. Zbiera się je niedojrzałe i spożywa się po ugotowaniu lub usmażeniu w całości, jako warzywne spaghetti lub pokrojone na kawałki, jak fasolę szparagową. Można je także konserwować lub zamrażać.
Ciekawostka
Na południu Chin i w Tajlandii fasolnik to niezwykle popularne warzywo, uprawiane na dużą skalę. Nic nie stoi na przeszkodzie, by uprawiać tę roślinę także w Polsce.