Wczytuję dane...
Produkt dostępny!
Rodzaj: Grzybnia
SKU: 3113
Orientacyjny czas wysyłki: 3-5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 13.99 PLN
Producent: Planto
Planto

Oferowana grzybnia sprzedawana jest w postaci drewnianych kołków przerośniętych grzybnią Opieńka miodowa.

Łuskwiak Nameko grzybnia na kołkach 20szt kołków

Nameko czyli łuskwiak to bardzo ceniony grzyb w krajach dalekiego wschodu. Uchodzący za długowiecznych Japończycy wiedzą co dobre - nameko jest w Japonii jednym z najczęściej spożywanych grzybów. Często dodawany do dań z woka, zup i dań wegetariańskich. Częsty składnik japońskiej zupy Miso. W Japonii grzyb jest uwielbiany do tego stopnia, że z jego podobizną można kupić wiele gadżetów- maskotki, breloczki, gry, etui na telefon. Nameko ma działanie lecznicze, działa przeciwnowotworowo, obniża cholesterol, działa pobudzająco i wzmacnia odporność. W dodatku jest bardzo smaczny. Z wyglądu przypomina bardzo popularną opieńkę miodową. Jego smak także jest do niej zbliżony- miodowy, aromatyczny a jednocześnie delikatny. Teraz możesz uprawiać go we własnym ogrodzie i cieszyć się świeżymy grzybami na co dzień.

Łuskwiak Nameko grzybnia

Kołki umieszcza się w zdrowym pniu drzewa liściastego. Należy wywiercić w pniu otwory o średnicy co kołki i głębokości większej o 1 cm od ich długości oraz odstępach co 15 cm. Na jeden pień powinno przypadać ok 15-20 kołków.

Łuskwiak Nameko aplikacja

Nameko naturalnie występuje w północnej Japonii, w niektórych rejonach Chin, Korei i Tajwanu. Najczęściej możemy go spotkać na drewnie obumarłych dębów i buków. Jak opieńka rośnie kępami. Jego kapelusze mają  ok 4/8 cm średnicy i są lekko wypukłe. Mają piękny miodowo-brązowy kolor.  Powierzchnia kapelusza jest błyszcząca i lepka, podobnie jak u maślaków. Trzon grzyba jest pełny, włóknisty pokryty łuskami o długości nieprzekraczającej 8 cm.

Grzyby Nameko przepisy

Jak i z innymi grzybami mamy wiele opcji, ale że Nameko to naprawdę bardzo smaczny grzyb,  gotowanie więc będzie jeszcze bardziej przyjemnie. Polecamy prostą jajecznicę. Grzyby wystarczy kilka minut podsmażyć z cebulką z odrobiną soli i pieprzu a następnie wbić jajka, na koniec dodać zieloną cebulkę i pyszne śniadanie mamy gotowe.

Możemy też grzyby dodać do zupy- świetnie komponują się z porem i marchewką, a do zupy można dodać makaron w stylu azjatyckim (np. z fasoli mung). Miodowy aromat Łuskwiaka pokreśli smak wielu mięs- można przygotować z niego aromatyczny sos i polać ulubione mięso. Jak widać możliwości jest wiele.

Polecamy