Tymianek właściwy - (Thymus vulgaris)
Roślina wieloletnia wysokości ok. 40 cm. Stosowana jako przyprawa do gęstych zup, diczyzny, tłustych mięs, serów, ziemniaków oraz wędlin. Leczniczo działa moczopędnie, lagodzi skórcze żołądka, nerwobóle.
Tymianek właściwy uprawa:
Siew w kwietniu, maju wprost do gruntu w rzędy co 25 cm. W temp. 20-25°C wschody następują w ciągu 7-14 dni. Rośliny ścina się na początku kwitnia i suszy w przewiewnym, zacienionym miejscu.
Tymianek właściwy zastosowanie:
Tymianek ma szeroką gamę zastosowań. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i wzmacniająco. Zaleca się go przy przeziębieniach, kaszlu, zapaleniu oskrzeli i innych schorzeniach górnych dróg oddechowych.
Również w wypadku wystąpienia lekkich dysfunkcji układu pokarmowego, warto spróbować terapii tymiankiem. Wywary z tego zioła pobudzają pracę jelit i żołądka, a także zapobiegają wzdęciom.
Tymianek na pewno pomoże, jeśli cierpimy na nadmierne przetłuszczanie i wypadanie włosów. Wykazuje także łagodne działanie przeciwłupieżowe.
Jak stosujemy tymianek?
Jeżeli chcemy samemu przygotowywać odwary z tymianku, musimy przygotować wywar o stężeniu 2-3 łyżeczek na jedną szklankę wody i pić go 2-3 razy dziennie po pół szklanki.
Nie zapominajmy o dodawaniu tymianku do potraw, jako przyprawy. Nie tylko wzbogaci smak i aromat, ale też ułatwi trawienie.