Szpinak Warzywny Matador (Spinacia oleracea) nasiona 20g
Szpinak jest wartościową rośliną warzywną pochodzącą z Azji. Do Europy został przywieziony z dawnej Persji jeszcze w średniowieczu. Szpinak jest ceniony jako bogate źródło witamin, białka, błonnika, karotenoidów i soli mineralnych. Stanowi cenne źródło soli mineralnych, zwłaszcza magnezu i fosforu, oraz witamin, takich jak A, E i C. Wśród innych warzyw wyróżnia się dużą zawartością białek. Najlepszy szpinak to bez wątpienia ten ekologiczny - wyhodowany we własnym ogródku.
Szpinak Matador to odmiana uniwersalna, nadająca się zarówno do uprawy wiosennej, jesiennej jak i ozimej. Świetnie sprawdza się w amatorskiej uprawie. Posiada dużą rozetę o owalnych, lekko karbowanych, ciemnozielonych liściach.
Szpinak Warzywny Matador uprawa
Szpinak możemy uprawiać praktycznie przez cały rok. Jest rośliną jednoroczną,łatwą w uprawie, o szybkim tempie wzroście. Szpinak jest rośliną klimatu chłodnego. Nasiona kiełkują już w temperaturze 2-3 stopnie. jednak optymalnie powinno być 15-18 stopni. Młode siewki dobrze znoszą spadki temperatur do -6 stopni. Dlatego możemy wysiewać szpinak już bardzo wczesną wiosną.
Szpinak ma wysokie wymagania odnośnie wilgotności gleby. Suszą sprzyja wcześniejszemu wybijaniu w kwiatostany, roślina słabo rośnie i tworzą się skórzaste liście. Pod uprawę szpinaku nie nadają się gleby ciężkie, zlewne, zaskorupiające się.
Szpinak Warzywny Matador zastosowanie
Szpinak może być spożywany zarówno w formie surowej jak i gotowanej. Duszone liście szpinaku można podawać z serem, śmietaną, jogurtem, szynką, bekonem i anchois. Świeże liście szpinaku mogą być dodawane do sałatek.
Smak szpinaku wydobywa się poprzez dodanie do dania gałki muszkatołowej, pieprzu lub cukru. Szpinak powinny jadać osoby zestresowane, jest on bowiem źródłem magnezu. Pierwiastek ten ma duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, zdecydowanie obniża podatność na stres, wykazuje właściwości uspokajające. Zapobiega także bólom i zawrotom głowy.