Szczaw krwisty Bloody Dock - liście z czerwonymi żyłkami 0,2g:
Szczaw krwisty Bloody Dock to roślina wieloletnia tworząca zwarte kępy liści, których zielona blaszka liściowa utkana jest siateczką karminowych żyłek nerwowych. Kwiaty niepozorne, wiechowate ukazują się od lipca do sierpnia i należy je usuwać bo obniżają wartość dekoracyjną. Idealna roślina na rabaty kwiatowe i warzywne oraz do uprawy w pojemnikach. Młode liście mają smak podobny do liści szczawiu i są wartościowym składnikiem surówek. Szczaw należy do rodziny rdestowatych. Występuje w całej Europie, Azji i Afryki Północnej. Kwitnie od maja do czerwca. Liście charakteryzują się wydłużonym, strzałkowatym kształtem. W zależności od odmiany mogą mieć kolor zielony, zielonoszary lub też niebieskozielony. Kilka gatunków szczawiu rośnie u nas dziko na polach i łąkach, ale są także gatunki uprawne. Liście szczawiu mają dużą wartość odżywczą, ponieważ są zasobne w beta-karoten, witaminę C, składniki mineralne: żelazo i wapń, a także błonnik pokarmowy. Szczaw należy do warzyw najbogatszych w beta-karoten. 100 gram listków w 80% zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na tę prowitaminę. Beta-karoten jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni niszczy wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia.
Warto pamiętać, że do jej wchłaniania potrzebny jest chociaż mały dodatek tłuszczu. Szczaw zawiera także rutynę, która uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, a także wykazuje działanie antyoksydacyjne. Oprócz tego szczaw charakteryzuje się niską wartością kaloryczną -100 g szczawiu dostarcza niewiele ponad 20 kalorii. Doskonały do sporządzania zupy szczawiowej oraz jako składnik sałatek. Do spożycia przeznacza się wyłącznie lancetowate blaszki o równych brzegach, mięsiste, długości kilkunastu centymetrów i kilku centymetrów szerokości. Kwaskowaty, orzeźwiający w smaku szczaw to świetny składnik wiosennych i letnich dań. Do celów kulinarnych wykorzystuje się młode listki szczawiu zwyczajnego lub polnego, które zbiera się wczesną wiosną. Zanim jednak trafią na talerz należy je starannie przebrać, obciąć końce i opłukać. Najbardziej popularna potrawa z dodatkiem szczawiu to oczywiście zupa szczawiowa (na ciepło lub jako chłodnik).
Szczaw krwisty Bloody Dock uprawa:
Nasiona wysiewa się od kwietnia do czerwca bezpośrednio do gruntu w rzedy co 50 cm lub na palety. w temp. 20-26°C wschody następują w ciągu 14-21 dni. Rozsadę sadzić na miejsce stałe w rozstawie 50x50 cm. Roślina mało wybredna jako i suchych, w stanowisku słonecznym.