Szczaw Belwilski (Rumex acetosa) nasiona 2g
Szczaw Belwilski to roślina wieloletnia, na jednym miejscu nie powinna jednak pozostawić dłużej niż 3-4 lata. Odmiana średnio wczesna. Rośliny tworzą rozetę dość dużych, szerokich liści doskonałych do sporządzania kwaśnej zupy oraz do sałatek.
Szczaw należy do rodziny rdestowatych. Występuje w całej Europie, Azji i Afryki Północnej. Kwitnie od maja do czerwca. Liście charakteryzują się wydłużonym, strzałkowatym kształtem. W zależności od odmiany mogą mieć kolor zielony, zielonoszary lub też niebieskozielony. Kilka gatunków szczawiu rośnie u nas dziko na polach i łąkach, ale są także gatunki uprawne.
Liście szczawiu mają dużą wartość odżywczą, ponieważ są zasobne w beta-karoten, witaminę C, składniki mineralne: żelazo i wapń, a także błonnik pokarmowy. Szczaw należy do warzyw najbogatszych w beta-karoten. 100 gram listków w 80% zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na tę prowitaminę. Beta-karoten jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni niszczy wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia. Warto pamiętać, że do jej wchłaniania potrzebny jest chociaż mały dodatek tłuszczu. Szczaw zawiera także rutynę, która uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, a także wykazuje działanie antyoksydacyjne. Oprócz tego szczaw charakteryzuje się niską wartością kaloryczną -100 g szczawiu dostarcza niewiele ponad 20 kalorii.
Szczaw Belwilski uprawa
Wysiew nasion szczawiu do gruntu od wiosny do końca sierpnia. Siać w rzędy co 30-40cm, na głębokość 1cm. Rośnie na każdej glebie z wyjątkiem suchych piaszczystych, Zbiór można rozpocząć już ok.3 miesięcy od siewu, gdy rośliny mają 5 liści lub wiosną następnego roku i prowadzić do końca lata. Szczaw można uprawiać w gruncie i pod szkłem - uprawiany w warunkach szklarniowych ma liście znacznie drobniejsze i jaśniejsze.
Szczaw Belwilski zastosowanie
Doskonała do sporządzania zupy szczawiowej oraz jako składnik sałatek. Do spożycia przeznacza się wyłącznie lancetowate blaszki o równych brzegach, mięsiste, długości kilkunastu centymetrów i kilku centymetrów szerokości.
>Kwaskowaty, orzeźwiający w smaku szczaw to świetny składnik wiosennych i letnich dań. Do celów kulinarnych wykorzystuje się młode listki szczawiu zwyczajnego lub polnego, które zbiera się wczesną wiosną. Zanim jednak trafią na talerz należy je starannie przebrać, obciąć końce i opłukać. Najbardziej popularna potrawa z dodatkiem szczawiu to oczywiście zupa szczawiowa (na ciepło lub jako chłodnik).