Produkt dostępny!
Oferowana grzybnia sprzedawana jest w postaci drewnianych kołków przerośniętych grzybnią Shitake.
Shitake twardziak jadalny grzybnia na kołkach
Shitake (twardziak jadalny) jest bardzo znanym grzybem. Jest uprawiany ze względu na właściwości smakowe, zapachowe oraz lecznicze. Grzyb zawiera substancje korzystnie wpływające na zdrowie człowieka - antybiotyki (np. lentinan).
Shitake uprawa
Shitake można uprawiać na drewnie drzew liściastych, najlepiej dębu, grabu i buku, o średnicy 12-15 cm i długości 100-120 cm.
Drewno powinno pochodzić z drzew i gałęzi, które po ścięciu nie leżą zbyt długo (1-2 miesiące). Posiada wtedy naturalną wilgotność i nie jest zarażone innymi grzybami. Uprawiać go można od wiosny do jesieni, natomiast w miejscach o stałej temperaturze przez cały rok.
Shitake właściwości lecznicze:
- właściwości antyrakowe
- właściwości antywirusowe
- działanie anty zakrzepowe
- działanie antybiotykowe
- działania regulujące system odpornościowy
- zastosowanie w terapii przeciw aids i wirusowemu zapaleniu wątroby typu "B"
- stosowany jako środek zapobiegawczy w profilaktyce chorób wirusowych i przeziębień.
- wzmacniają system odpornościowy
- pomagają w zwalczaniu stresu
- kilkuset lat stosuje się go do leczenia m. in. nowotworów, chorób serca, wysokiego ciśnienia, otyłości, problemów seksualnych i problemów związanych ze starzeniem się organizmu
- zapobiega powstawaniu przerzutów po usunięciu guzów przewodu pokarmowego oraz chroni przed skutkami ubocznymi chemioterapii.
- przeciwdziała miażdżycy oraz cukrzycy
Polecamy