Seler Listkowy Green Cutting (Apium graveolens) nasiona 0,2 g
Seler jest rośliną znaną od tysięcy lat. Już Homer w "Odysei" (850 rok p.n.e.) wspomina o tym warzywie. Jego lecznicze właściwości znane są od czasów starożytnych. Uprawne formy pochodzą od dziko rosnącego selera błotnego, który występuje w wilgotnych rejonach w całej Europie, Azji Mniejszej, na Kaukazie i w Himalajach.
Seler listkowy Green Cutting to niepospolita odmiana, która nie wykształca zgrubień korzeniowych. Uprawiamy ją ze względu na swoje pierzaste liście, które wyróżniają się niezwykle aromatycznym zapachem i charyzmatycznym smakiem, a dodatkowo są skarbnicą witamin i soli mineralnych. Stanowią idealny materiał na susz. Zbiory jego plonów można przeprowadzać wielokrotnie w ciągu jednego sezonu.
Seler Listkowy Green Cutting uprawa
Seler listkowy wyselekcjonowano pod względem wartości użytkowych liści.
Można go uprawiać albo w gruncie, albo w doniczkach na parapetach bądź na balkonie.Nasiona selera listkowego wysiewamy już od lutego do skrzynek lub prosto do gruntu w maju, rozstawa powinna wynosić 40x10x15 cm. Ta odmiana selera nie wykształca zgrubienia korzeniowego, za to jej drobne liście są delikatne i bardzo aromatyczne, nawet po zerwaniu i ususzeniu. Zbiory selera listkowego rozpoczynamy po dwóch miesiącach od wysiewu i kontynuujemy aż do końca sezonu. Systematycznie obrywamy część listków, tak aby nie osłabić zanadto rośliny, a dać jej możliwości do silnego rozrostu.
Seler Listkowy Green Cutting zastosowanie
Liście Selera - zarówno świeże, jak i wysuszone - doskonale nadają się jako dodatek do różnorakich potraw. Blaszki i ogonki selera listkowego mają znacznie więcej witaminy C (powyżej 100 mg w 100 g), beta-karotenu (powyżej 3 mg w 100 g), witamin z grupy B, witaminy K oraz potasu, wapnia i magnezu niż seler naciowy.