Seler korzeniowy Talar (Apium graveolens) nasiona 1 g
W stanie dzikim seler rośnie w Europie, Azji Zachodniej i Środkowej, na Kaukazie, w Afryce. Kwitnąca łodyga osiąga wysokość do 1m. Korzeń jest bulwiasty. Seler jest rośliną dwuletnią klimatu umiarkowanego. do wzrostu potrzebuje temperatury 15-18 stopni.
Seler korzeniowy Talar to odmiana wczesna, plenna, z dużą tolerancją na jarowizację. Spośród innych selerów wyróżnia się dużą tolerancją na jarowizację. Ma biały, nieciemniejący miąższ, bez skłonności do parcenia. Seler ten jest średniej wysokości, z małą ilością drobnych korzeni. Odmiana polecana jest głownie dla przetwórstwa. Nadaje się do uprawy przyspieszonej.
Seler korzeniowy Talar (Apium graveolens) nasiona 1 g uprawa
Wysiewu selera należy dokonywać w lutym, do połowy marca do skrzynek lub ciepłego inspektu.Nasiona warzyw( Seler korzeniowy Talar) kiełkują po 14-20 dniach. Do gruntu wysadza się rozsadę o 3-5 liściach, od połowy maja do połowy czerwca, w rozstawie 30-40 x 15-25 cm. Seler wymaga ziemi próchniczej, żyznej, dostatecznie wilgotnej. Dobrze czuje się w towarzystwie pomidora, cebuli czy fasoli i jest znakomitym odstraszaczem bielnika kapustnika.
Seler korzeniowy Talar zastosowanie
Selera ceni się za mocny aromat, oryginalny smak i niską zawartość kalorii.Jest dobrym źródłem witaminy K,b, A i C a także związków mineralnych żelaza, wapnia i fosforu. Korzeń zawiera dużą ilość błonnika. Działają pobudzająco na układ trawienny i apetyt.Zapobiegają miażdżycy artretyzmowi, otyłości oraz obniżają ciśnienie krwi. Wg badań zawarty w selerze psoralen ma działanie przeciwnowotworowe.Seler korzeniowy z pewnością przyda się do przyrządzania aromatycznych zup i sosów.
Zobacz nasze inne nasiona warzyw.