Wczytuję dane...

Seler

nasiona selera

Pochodzenie selera:

Seler jest rośliną dwuletnią, w naturalnym środowisku rosnąca w Europie i Azji. Nad Morzem Śródziemnym uprawiano seler już 900 lat przed naszą erą. Grecy stosowali nasiona selera do walki z przeziębieniem i grypą. Rzymianie natomiast bardzo cenili wartości odżywcze selera. W XVII wieku zmodyfikowano warzywo metodą wielu prób, aby pozbyć się goryczy w smaku.

Właściwości zdrowotne i zastosowanie selera:

Seler w formie gotowanej jest stosowany jako składnik zup, sałatek i wszelkiego rodzaju farszów. Popularne jest jedzenie na surowo ogonków liściowych. Liście selera możemy używać jak natkę pietruszki, są bardzo aromatyczne. Seler jest bogatym źródłem witaminy C, której posiada więcej niż cytrusy. Inne witaminy o których warto wspomnieć to A, E , B i PP. Warzywo to zawiera również dużo minerałów takich jak: magnez, wapń, żelazo, cynk, potas, fosfor. Bardzo zdrowe jest picie soku z selera, ponieważ zapewnia to piękny wygląd skóry i włosów. Seler ma także właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i oczyszczające organizm z toksyn.

Jak uprawiać seler:

Nasiona selera wysiewamy od lutego do połowy marca w skrzynkach lub na palety pod osłony. Siewki pikujemy w rozstawie 4 x 4 cm. Wysadzać do gruntu rozsadę o 3-5 liściach, od połowy maja do połowy czerwca, w rozstawie 30- 40 x 15- 25 cm. Wymaga ziemi próchniczej, żyznej, dostatecznie wilgotnej.

Sortuj według: Wyświetl po produktów