Seler korzeniowy Makar (Apium graveolens) nasiona 1 g
W stanie dzikim seler rośnie w Europie, Azji Zachodniej i Środkowej, na Kaukazie, w Afryce. Kwitnąca łodyga osiąga wysokość do 1m. Korzeń jest bulwiasty. Seler jest rośliną dwuletnią klimatu umiarkowanego. do wzrostu potrzebuje temperatury 15-18 stopni.
Seler Makar to niezwykle popularna i często nagradzana odmiana selera. Zaliczana jest do grupy selerów dojrzewających umiarkowanie wcześnie. Na szczególną uwagę z pewnością zasługuje gęste ulistnienie. Dorodne korzenie o kulistym, lub lekko spłaszczonym od góry kształcie - ważą zwykle około 800 g. Odmiana o uniwersalnym zastosowaniu.
Seler korzeniowy Makar uprawa
Wysiewu selera należy dokonywać w lutym, do połowy marca do skrzynek lub ciepłego inspektu. Nasiona kiełkują po 14-20 dniach. Do gruntu wysadza się rozsadę o 3-5 liściach, od połowy maja do połowy czerwca, w rozstawie 30-40 x 15-25 cm. Wymaga ziemi próchniczej, żyznej, dostatecznie wilgotnej. Dobrze czuje się w towarzystwie pomidora, cebuli czy fasoli i jest znakomitym odstraszaczem bielnika kapustnika.
Seler korzeniowy Makar zastosowanie
Selera ceni się za mocny aromat, oryginalny smak i niską zawartość kalorii.Jest dobrym źródłem witaminy K,b, A i C a także związków mineralnych żelaza, wapnia i fosforu. Korzeń zawiera dużą ilość błonnika. Działają pobudzająco na układ trawienny i apetyt.Zapobiegają miażdżycy artretyzmowi, otyłości oraz obniżają ciśnienie krwi.Wg badań zawarty w selerze psoralen ma działanie przeciwnowotworowe. Seler korzeniowy z pewnością przyda się do przyrządzania aromatycznych zup i sosów.
Bardzo sprawna realizacja zamówienia. Ekspresowa wysyłka i Polecam! Świetna obsługa.